La statuia Ostașului român din  Parcul 1 Decembrie, din municipiul Oradea, a avut loc azi festivitatea de avansare la primul grad profesional a „Promoţiei de agenţi de poliţie de frontieră 2019” a Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea.

Festivitatea s-a desfășurat în prezența adjunctului inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor-principal de poliţie Liviu Bute, a prefectului județului Bihor, Ioan Mihaiu și a mai multor oficialităţi locale. De asemenea, la eveniment au mai fost prezenţi şefi şi comandanţi ai structurilor MAI şi MApN din Garnizoana Oradea, delegaţii din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din R. Moldova, Școlii Vocaționale de Poliție din Miskolc – Ungaria, Școlii Medii de Ordine Publică din Szeged – Ungaria, Centrului de Pregătire a Poliției din Belgrad - Serbia, reprezentanţi mass-media, înalte feţe bisericeşti şi nu în ultimul rând părinţii, rudele şi prietenii absolvenţilor, sosiţi din toate colţurile ţării. Cu această ocazie, ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, a transmis un mesaj de apreciere şi încurajare a tinerilor absolvenţi. 

Festivitatea de absolvire a fost condusă de către directorul școlii, comisar-şef de poliţie Ionel Hotnoga, care prin cuvântul său a felicitat tinerii absolvenţi pentru rezultatele bune obţinute la examenul de absolvire și a transmis acestora un mesaj motivațional. Aceasta este cea de a 30-a promoţie de elevi pe care a dat-o şcoala orădeană și este formată din 279 de elevi, 119  fete și 160 de băieți, iar durata de şcolarizare a fost de un an. În urma centralizării rezultatelor examenului de absolvire, media generală a promoţiei noiembrie 2019 a fost de 8,70. În cadrul festivităţii de absolvire au fost acordate diplome de merit și plachete aniversare primilor cinci absolvenţi cu rezultate meritorii în cadrul examenului de absolvire, şeful de promoţie fiind recompensat şi cu înscrierea numelui şi prenumelui pe placa de onoare a instituţiei. Absolvenţii au fost repartizaţi în ordinea mediilor în cadrul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, la frontiera externă a României și în cadrul structurilor Inspectoratului General pentru Imigrări, ca debutanţi în primele şase luni. În perioada următoare, chiar începând cu luna ianuarie, în cadrul școlii se va desfășura un nou concurs de admitere pentru ocuparea a 150 de locuri scoase la concurs, iar candidați declarați admiși vor începe cursurile în luna februarie 2020.