Aqua Crisius a organizat sâmbătă, 16 iunie, pentru a cincea oară consecutiv, Ziua Liliacului Carpatin, o sărbătoare a ariei protejate de pe Valea Iadei (Iadului) Această ediție s-a desfășurat în cadrul proiectului „Pentru natură în Țara Crișurilor”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

Peste 250 de copii și adulți au participat sâmbătă, 16 iunie, în satul de vacanță Coada Lacului, la cea de-a V-a ediție a Zilei Liliacului Carpatin. Evenimentul a fost derulat de Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, ca parte a proiectului „Pentru natură în Țara Crișurilor”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România. Consiliul Județean Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor au fost, de asemenea, parteneri. Proiectul are o valoare totală de 27.485,00 lei, din care contribuția APS Aqua Crisius reprezintă 7.509 lei.

Anul acesta au fost prezente 10 școli din mediu rural și urban, fiecare având câte un echipaj compus din 12 elevi.

„Concursul desfășurat cu ocazia zilei ariei protejate a fost compus din diverse probe, printre care: montarea cortului, cunoașterea amfibienilor sau pescuit la punct fix, atracția principală fiind „vânătoarea de comori”, care a presupus parcurgerea unui traseu de 1 km și identificarea diverselor „comori” constând în specii de plante și animale protejate cu ajutorul unor instrumente specifice rangerilor (binocluri, lunete, lupă, busolă etc.)”, a declarat Andrei Togor, manager de proiect.

„Deși ploaia ne-a cam încurcat planurile, îi felicităm pe toți participanții, însoțitorii și pe cei implicați în organizarea/realizarea evenimentului”, a adăugat Andrei Togor.

În urma concursului interșcolar, pe locul I s-a aflat Școala Gimnazială nr. 1 Curățele, pe locul II - Școala Gimnazială nr. 1 Bulz, iar pe locul III - Școala Gimnazială nr. 1 Avram Iancu.

Concursul interșcolar a condus la selectarea a 20 de elevi pentru a participa în tabăra Junior Ranger ce urmează să fie organizată de către Aqua Crisius la începutul lunii august.

Elevii selectați pentru tabăra Junior Ranger 2018 sunt următorii: Leonard Chirla - câștigătorul taberei din 2017 - Avram Iancu; Avram Florin (Avram Iancu); Stance Mihai (Remeți); Lazăr Alexandru (Remeți); Nycol Stai (Cheresig); Nicușor Nicu (Cheresig); Fabian Dancea (Curățele); Gabriel Ienciu (Curățele); Andrei Potre (Sînmartin); Eliza Andreea Selyem (Sînmartin); Darius Toderaș (Diosig); Barko Tamas (Diosig); David Chirodea David (Aușeu); Alex Dejeu (Aușeu); Ciprian Huseraș (Aleșd); Maria Lucaciu (Aleșd); David Igaș (Șoimi); Claudiu Cristian Cadar (Șoimi); Sonia Casiana Bodea (Vadu Crișului) și Alexandru Pali (Vadu Crișului).

În cadrul probei de pescuit la punct fix au fost acordate 10 premii speciale de către KHESZ, constând în echipamente de pescuit oferite celor mai rapizi pescari.

O altă atracție pentru participanți a fost Târgul de produse locale, organizat cu ocazia Zilei Ariei Protejate Valea Iadului, în cadrul căruia au putut fi achiziționate atât porturi și decorațiuni populare cât și elemente culinare precum specialități din lapte de vacă și oaie, păstrăv afumat sau siropuri și gemuri realizate din fructe culese în zonă.

Lansăm, în curând, un concurs de fotografie pentru tineri cu vârste cuprinse între 11-15 ani, în urma căruia vom selecta încă patru participanți la tabără”, a mai anunțat reprezentantul Aqua Crisius.

Liliacul Carpatin este o specie relictă, ocrotită de lege, endemică pe Valea Iadului. Arbuștii cu frumoasele lor flori mov cresc spontan în această vale care a devenit o arie protejată de interes național, mai precis o rezervație naturală cu suprafața de aproape două hectare, situată în comunele vecine Bulz și Curățele.