În cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri a organizat miercuri, 22 septembrie, o acțiune de igienizare pe Crișul Repede.

La nivel european, în perioada 16-22 septembrie, s-a desfășurat Săptămâna Europeană a Mobilităţii (European Mobility Week), celebrată în acest an cu tema „Siguranţă şi sănătate prin mobilitate durabilă” şi sloganul „Fă mișcare. Rămâi sănătos!”.

Miercuri, în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, în Oradea, a avut loc o altfel de acțiune de mișcare: igienizarea Crișului Repede din ambarcațiuni.

Evenimentul s-a desfășurat pe tronsonul cuprins între Podul Decebal și Podul Carol I, iar la acțiune au participat angajați ai ABA Crișuri și tineri voluntari de la Liceul de Artă din Oradea. În total, s-au strâns 1,7 mc de deșeuri din apă și de pe maluri.

„Acțiunea s-ar prezenta în cifre cam așa: patru ambarcațiuni, 20 de angajați ABA Crișuri, 120 de tineri voluntari și 100% dorința de a avea ape curate”, spune Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

În cadrul evenimentului, tinerii artiști orădeni au expus pe mal o parte din lucrările lor, cu mesajul: „Stop poluare!”.

„Responsabilitatea față de apă nu este doar a instituțiilor publice, a agenților economici sau a organizațiilor de mediu, ea este responsabilitatea noastră a tuturor. Să păstrăm apele curate trebuie să fie un efort comun”, mai transmite purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, RER Vest și Primăria Oradea, și a făcut parte din proiectul „Transborder”, implementat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transregio.