Aproape 200 de persoane au fost salvate/recuperate de către salvatorii montani bihoreni pe parcursul anului trecut, se menționează în raportul de activitate al Serviciului Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor, aferent anului 2021. 

 

Tot anul trecut, salvatorii montani au avut 82 de intervenţii pe timpul iernii, cu un total de 85 persoane accidentate/recuperate; 77 de intervenţii pe timpul verii, cu un total de 95 persoane accidentate/recuperate și 12 intervenţii cu 33 persoane rătăcite sau blocate pe traseele turistice (din cele 180 de mai sus).

În același bilanț pe 2021, se face referire și la activitatea de întreținere curentă a centrelor Salvamont, a amenajărilor de siguranță și a traseelor montane turistice și tehnice.

În ceea ce privește traseele turistice, Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor are rol în coordonarea și supravegherea lucrărilor de amenajare/reamenajare. Lucrările de amenajare efectuate în regie proprie au reprezentat doar intervenții de urgență la solicitările venite prin dispecerat, în ceea ce privește unele probleme de acces și orientare.

„Aceste lucrări au fost demarate pentru a facilita accesul salvatorilor și transportul tărgii de salvare”, se menționează în raportul de activitate.

Cu toate că Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor nu are calitatea de administrator al acestor trasee turistice, salvamontiștii noștri s-au implicat în următoarele acțiuni: au instalat 21 de indicatoare bilingve cu coduri QR pe traseele turistice din zonele Padiş-Glăvoi, Stâna de Vale, Vârtop, Căbeşti, Cheile Lazurilor, au făcut amenajări tehnice de siguranţă în Canionul Peşterii Rădesei, pe sectorul inferior prevăzut cu lanţ, şi au marcat din nou şi curăţat trasee/sectoare de trasee tursitice, printre care: Custuri - Stâna de Vale - 700 m, Groapa Ruginoasa - Vf. Ţapu - 200 m, Vărăşoaia - Pietrele Boghii - 500 m, Cabana Cetăţile Ponorului - Poiana Glăvoaia - 1,5 km;  Pârâul Ursului - Platoul Castic Lumea Pierdută - 200 m.

Împreună cu Agenţia de Management al Destinaţiei, CAPDD Bihor şi Primăria Roşia, salvamontiştii au participat la amenajarea unui traseu de via ferrata în Cheile Cuţilor, zona Roşia.

În altă ordine de idei, în raportul pe anul trecut, Serviciul Judeţean Salvamont – Salvaspeo Bihor a mai anunțat că „având în vedere restricţiile de călătorie în afara ţării, impuse de către pandemia de Covid-19, turismul intern a continuat să crească semnificativ, numărul de turişti din zona montană a județului fiind unul record în ultimii 30 ani”. Astfel, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru şi a calităţii serviciilor de prevenire şi intervenţie furnizate, salvatorii montani vin cu următoarele propuneri: construirea sau alocarea unor baze Salvamont-Salvaspeo în zonele Padiş, Stâna de Vale şi Defileul Crişului Repede; continuarea programului de pregătire pentru salvatori montani și speologi; suplimentarea personalului atestat cu contract de voluntariat; suplimentarea personalului atestat cu contract individual de muncă, conform recomandării Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România cu nr. 32/14.02.2019, cu încă șapte salvatori montani, precum și extinderea perioadelor de patrulare preventivă pentru zonele Padiş, Stâna de Vale şi Defileul Crişului Repede.