Salvatorii montani au pregătit în ultima perioadă principalele trasee turistice din județ. Aceștia vor continua munca la traseele turistice astfel încât, odată cu ridicarea restricțiilor, traseele să fie în stare perfectă.

Salvamont Salvaspeo Bihor a anunțat, printr-o postare pe pagina de Facebook, că a continuat, în această săptămână, activitatea de curățare și remarcare a traseelor turistice montane, în vederea facilitării accesului turistic și al echipelor Salvamont, din cadrul Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor, cu ocazia intervențiilor de salvare.

„Acțiunea de azi (n.r. - miercuri, 19 mai) este o primă intervenție pe traseul ce ajunge în zona Cascadei Sfânta Treime. S-au revopsit semne de marcaj și s-au repoziționat și schimbat indicatoarele de direcție deteriorate”, precizează salvamontiștii bihoreni.

Pe de altă parte, șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, a venit cu propunerea ca pe munte să se permită grupurile de cinci persoane, și nu de trei, cât este prevăzut acum, în stare de alertă, întrucât în ultima săptămână, a crescut numărul celor care s-au îndreptat spre zona montană.

„Au fost turiști de toate categoriile, de la cei amatori de drumeții ușoare, până la cei care au preferat ascensiunile și chiar schiul pe bucățile de zăpadă care mai sunt pe munte. Cei care practică sporturile montane au venit echipați de munte, au abordat trasee corespunzătoare. În zona submontană, au fost și foarte mulți oameni care au ieșit la picnic în locuri neamenajate, au făcut ascensiuni sau drumeții pe spații neamenajate, fără echipament corespunzător”, a explicat pentru RFI șeful Salvamont România.

Sabin Cornoiu speră ca propunerea făcută să fie acceptată cât mai curând, iar în zilele următoare să se primească și avizul necesar, dacă se consideră că este corespunzător cu cerințele care se impun în această perioadă.

„Noi am transmis o adresă către Ministerul de Interne, către Departamentul pentru Situații de urgență, în care ne-am spus punctul de vedere cu privire la activitățile montane care se pot desfășura în singuranță în zona montană și în zona alpină. Am mărit aria acestora. Nu ne-am limitat doar la cele anunțate. Am venit cu o propunere ca grupul să fie de maxim cinci persoane cu asigurarea distanțării sociale între participanți. Încercăm să obținem un cadru mai larg pentru practicarea sporturilor montane pentru că e foarte dificil să mergi pe munte în trei oameni. În cazul unui accident în care trebuie să mergi să anunți echipa de salvare, să mergi să cauți semnal, o persoană trebuie să plece singură, iar una să rămână cu accidentatul. Acea persoană care e singură deja se expune unui risc foarte mare”, a menționat Șeful Salvamont România.