În această perioadă dificilă prin care trecem cu toții, cel mai important este să rămânem uniți și să nu ne pierdem credința, speranța și iubirea...

Este crezul Emiliei Borza Șugar, o tânără și talentată interpretă de muzică populară, care promovează tradiţiile în rândul elevilor.

Emilia s-a născut în 23 februarie 1988, în comuna Șoimi, din județul Bihor. A crescut într-o casă în care muzica populară şi tradiţiile au fost întotdeauna apreciate, iar copilăria și-a petrecut-o în Vașcău.

A absolvit Facultatea de Muzică din Oradea, specializare pedagogie muzicală, promoția 2009. De asemenea, a absolvit și Școala Populară de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, canto popular, la clasa regretatului Marcu Leț, promoția 2005.

Din 2009, de la terminarea facultății, profesează în învățământ, ca profesor de muzică, în zona Marghita. Din 2013, predă la Școala Gimnazială nr. 1 Balc și Școala Gimnazială nr. 2 Bogei, iar din septembrie 2020, și la Liceul tehnologic nr. 1 Popești.

Din august 2007, este căsătorită cu preotul Ioan Șugar, alături de care și-a întemeiat o frumoasă familie, având trei copii minunați: Iulia, Matei și Maria, cu vârste de 10, 9 și 4 ani.

Emilia este membră a Ansamblului folcloric Aușana (director Silviu Botiș) din 2011, iar împreună cu colegii ei a reușit până în prezent să participe la numeroase spectacole, evenimente, emisiuni TV și radio etc.

Pentru că se apropie Ziua Națională a României, Emilia a lansat un cântec patriotic, intitulat „Să fim uniți cu toții”, pe care îl interpretează alături de soțul ei, și care poate fi vizionat pe canalul ei de YouTube, Emilia Borza Șugar.

„Mi-am dorit foarte mult să am în repertoriul meu de folclor și un cântec patriotic, așa că i-am cerut ajutorul colegului meu, Ionel Călin Ban. Linia melodică am conceput-o eu. Asta se întâmpla acum un an, când am înregistrat-o în studio, alături de soțul meu. Acum, am reușit să filmăm și un videoclip frumos în două locații superbe: Valea Cerului și monumentul eroilor de la Ip. Filmarea este făcută de Dj Sebi din Oradea sau Parvulescu Sebastian”, ne-a mărturisit interpreta.

Care este mesajul acestui cântec?

„Am ales titlul cântecului Să fim uniți cu toții, întrucât în această perioadă grea pe care o traversăm cu toții, cred că e important să rămânem uniți, să fim solidari și să nu uităm de Dumnezeu, care rămâne mereu lângă noi”, a mai spus interlocutoarea noastră.

Ca planuri de viitor, în primăvară, de Sfintele Paști, Emilia va lansa un album de pricesne, care este aproape gata, după care tânăra interpretă are în plan și un album de folclor.