Consiliul Judeţean Bihor s-a întrunit, ieri, într-o şedinţă extraordinară, pentru a repartiza primăriilor banii proveniţi din sumele încasate suplimentar din impozitul pe venit pe anul 2018. În total, suma aflată la dispoziţia CJ Bihor a fost de 7,42 milioane lei, fiind împărţită către 80 din cele 101 unităţi administrativ-teritoriale bihorene. Liberalii au contestat faptul că o parte dintre primarii PNL nu au primit niciun leu, iar alţii au primit câte 1.000 lei, motiv pentru care au votat împotrivă.

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de luni, 10 decembrie, a Consiliului Judeţean Bihor au figurat doar două proiecte: unul privind repartizarea către primării a sumelor încasate suplimentar din impozitul pe venit pe anul în curs, respectiv un proiect privind abrogarea unor poziţii din inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al judeţului Bihor, la solicitarea Primăriei Oradea.

Primul punct de pe ordinea de zi a vizat împărţirea a 7,42 milioane lei, conducerea CJ Bihor stabilind ca această sumă să ajungă la 80 din cele 101 unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului. Potrivit listei, au primit bani 73 de comune, patru oraşe şi trei municipii. La nivelul comunelor, cele mai mari sume le-au primit: Abrămuţ - 151.000 lei, Boianu Mare - 200.000 lei, Borod - 269.000 lei, Ceica - 149.000 lei, Diosig - 151.000 lei, Lugaşu de Jos - 151.000 lei, Roşiori - 151.000 lei, Sălard - 201.000 lei, Sînmartin - 200.000 lei, Şimian - 151.000 lei, Tăuteu - 151.000 lei, Uileacu de Beiuş - 149.000 lei. La polul opus, şapte comune dintre cele incluse la finanţare (Căbeşti, Cefa, Derna, Girişu de Criş, Pomezeu, Sîniob şi Tulca) au primit fiecare câte 1.000 lei, banii fiind direcţionaţi către aderarea sau constituirea unor asociatii de dezvoltare intercomunitară care să se ocupe de introducerea reţelelor de furnizare a gazului. În privinţa oraşelor, Aleşd a primit 11.000 lei, Nucet - 249.000 lei, Valea lui Mihai - 182.000 lei, iar Săcueni - 551.000 lei. În cazul municipiilor, au primit bani Salonta - 150.000 lei, Beiuş - 35.000 lei şi Marghita - 1.000 lei.

Liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a atras atenţia conducerii CJ Bihor că sunt cel puţin 9-10 primării liberale care nu au primit niciun leu, iar alte 5-6 primării liberale au primit doar 1.000 lei. „Aştept responsabilitate pentru tot judeţul, nu doar pentru o parte”, a menţionat Avrigeanu, considerând că nu este normal modul în care au fost împărţit banii. „Totul este mai mult decât normal. Este aşa cum ne-aţi obişnuit 10 ani cât aţi condus judeţul”, a replicat vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang. Un alt liberal, Peti Iosif, a cerut explicaţii cu privire la faptul că oraşul Ştei nu a primit niciun leu, în condiţiile în care, într-o şedinţă anterioară, conducerea judeţului promisese că va aloca bani pentru acest oraş la proxima rectificare bugetară. El a atras atenţia că în Ştei există un spital, administrat din banii oraşului, la fel şi în Beiuş, municipiu care a primit doar 35.000 lei. „Credeţi că aceste spitale deservesc doar oameni de la PNL?”, a întrebat Peti, care a mai remarcat faptul că nici Vaşcăul nu a primit vreun leu la această repartizare de bani. „Spitalele funcţionează având contracte cu casa de Asigurări de Sănătate. Nu ştiu să existe probleme. Consiliul Judeţean a prins toate spitalele din judeţ în proiectul strategic pe sănătate, prin care vor fi dotate cu echipamente medicale. În rest - văruit, reparaţii la acoperiş - ţine de primărie”, a afirmat Ioan Mang. „Peste 20 de unităţi administrativ-teritoriale cu administraţie liberală primesc sume de bani”, a intervenit Traian Bodea, vicepreşedintele CJ Bihor, care susţine că ar fi fost mai multe localităţi cu primari liberali pe listă dacă nu ar fi fost o fractură între puterea şi opoziţia din CJ. „De prea multe ori am fost îngenuncheaţi. În mai multe şedinţe nu s-au votat proiecte de dezvoltare a judeţului”, a afirmat Bodea. El a mai adăugat că repartizarea banilor s-a făcut în funcţie de solicitări. „Să înţeleg că 15 primării care nu au primit bani pentru proiecte de dezvoltare nu au făcut cereri?”, a replicat Avrigeanu. Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a menţionat că toate primăriile au fost întrebate dacă au probleme cu salariile până la sfârşitul anului şi a dat asigurări că niciuna nu va rămâne fără bani de salarii. La vot, proiectul a trecut cu 18 voturi pentru (PSD, UDMR şi ALDE) şi 11 voturi împotrivă (PNL).

În ceea ce priveşte al doilea punct de pe ordinea de zi, cel privind abrogarea, la cererea municipalităţii orădene, a şase poziţii ce vizează Spitalul Judeţean din inventarul domeniului public al judeţului Bihor, acesta a fost amânat pentru şedinţa ordinară din 18 decembrie, la propunerea consilierilor PSD. De fapt, conducerea CJ Bihor a recunoscut că punctul a fost pus pe ordinea de zi pentru a le arăta liberalilor ce înseamnă să nu votezi inventarul judeţului. Reamintim că cele două proiecte privind inventarul domeniului public, respectiv privat al judeţului Bihor nu au putut fi adoptate în cei doi ani şi jumătate de când a fost schimbată conducerea CJ Bihor din cauza opoziţiei liberalilor, care nu şi-au justificat decizia. Pasztor Sandor a cerut ca pentru şedinţa din 18 decembrie, inventarul să fie actualizat cu eliminarea celor şase poziţii referitoare la Spitalul Judeţean.