Fântâna arteziană din Parcul 1 Decembrie merge doar din când în când. Situația nu ar fi una care să merite a fi discutată dacă afară nu ar fi zilnic peste 30 de grade și dacă locurile cu arteziene și cișmele ar fi mai multe în Oradea. Orădenii sunt nemulțumiți și susțin că Primăria fie face economie la apă, fie lasă în paragină arteziana din Piața 1 Decembrie. În realitate, proiectul a fost blocat pentru mai bine de un an fie din cauza unor avize ale Direcției Județene pentru Cultură Bihor fie din cauza nepriceperii celor de la Primărie.

În repetate rânduri, orădenii ne-au semnalat la redacţie, în zilele caniculare din ultimele săptămâni, că fântânile arteziene nu funcţionează. Pentru cetăţenii care se plimbă singuri sau cu copiii în Parcul 1 Decembrie, la temperaturi care depășesc 30 de grade, arteziana ar fi adus un plus de răcoare. Arteziana are însă defecte majore.   

„La bazinul din Parcul 1 Decembrie sunt mai multe probleme. Hidroizolația este defectă, iar sistemul de recirculare al apei prezintă multe sincope. Concret, atunci când bate vântul, jetul nu se mai întoarce în bazin, ceea ce înseamnă că bazinul trebuie mereu realimentat manual”, a explicat, pentru Crișana, directorul executiv adjunct al Direcției Tehnice a Primăriei Municipiului Oradea, Adina Popa. Deși ar trebui să funcționeze, conform purtătoarei de cuvânt a Primăriei Municipiului Oradea, Anca Deac, între ora 9.00 și 21.00, aceste defecțiuni fac ca funcționarea ei să fie aleatorie. La asta se adaugă și faptul că nimeni nu mai are „tragere de inimă”, întrucât arteziana ar trebui să intre în reabilitare anul viitor. Dacă va intra sau nu, asta este altă poveste, pentru că proiectul reabilitării Parcului 1 Decembrie a fost prezentat publicului la sfârșitul anului 2019, iar de atunci nu s-a mișcat niciun deget.

 

Fântână ornamentală muzicală cu jocuri de apă și lumini

Primăria Oradea intenționa încă de acum trei ani reabilitarea Parcului 1 Decembrie din fonduri europene. Consiliul Local aprobase, pe 11 decembrie 2019, în cadrul unei ședinței extraordinare studiile de fezabilitate pentru amenajarea fântânii muzicale cu jocuri de apă şi lumini pe amplasamentul actualelor bazine dinspre strada Vasile Alecsandri, precum și refacerea zonei prin pietruirea aleilor din jur şi ridicarea unui amfiteatru.

Proiectul inițiat de Primăria municipiului Oradea de reabilitare a Parcului 1 Decembrie propunea dezafectarea bazinelor decorative prevăzute cu un joc de apă, situat pe axul strada Vasile Alexandri - Statuia Ostașului Român și amenajarea, pe același amplasament, a unei fântâni ornamentale noi. Parcul 1 Decembrie urma să facă parte din axa pietonală majoră care, după realizarea pasajului carosabil subteran din zona din fața Catedralei ortodoxe, urma să lege Cetatea Oradea de Piața Unirii.

Conform proiectului de hotărâre aprobat la sfârșitul lui 2019, Compania de Apă Oradea urma să amenajeze, în zona din dreptul străzii Vasile Alecsandri, o fântână ornamentală muzicală cu jocuri de apă și lumini în locul bazinelor existente în prezent. De asemenea, urma să se realizeze amenajarea scuarului din zona fântânii arteziene, cu piatră naturală, o continuare a pietonalului de pe Alecsandri, precum și construirea unui amfiteatru pentru vizionarea spectacolului acvatic și de lumini oferit de fântâna decorativă.

Amenajarea propriu-zisă urmărea rezolvarea circulației pietonale, rezolvarea scurgerii apelor pluviale, realizarea unor gradene și a iluminatului stradal.

Potrivit raportului de specialitate, costurile cu amenajarea fântânii arteziene urmau să fie de aproximativ 8,5 milioane de lei, iar pentru amenajarea scuarului, aproape două milioane de lei.

Conform planurilor din 2019 ale administrației locale, lucrările ar fi urmat să fie derulate cel târziu începând din 2021. Iată-ne însă în 2022, fără nicio lucrare începută. Reprezentanții Primăriei spun însă că anul acesta urmează să se facă achiziția proiectării, iar cel târziu la jumătatea sau finalul anului viitor să înceapă lucrările de modernizare.

„Săptămâna aceasta, va fi o ședință a Comisiei de Cultură și sperăm să primim avizul necesar pentru a continua proiectul”, a spus, pentru Crișana, primarul Florin Birta.

„Proiectul „Modernizare Parc 1 Decembrie” a fost depus la DJC BIHOR pentru prima dată în 27 aprilie 2022 și a fost analizat în CZMI nr. 6 din 12 mai 2022 în urma căreia membrii Comisiei au solicitat: să se revină cu simplificarea materialelor folosite şi cu restrângerea tipului de mobilier urban, o soluţie mai unitară şi cu păstrarea respectului pentru parcul istoric, menţinerea traseelor aleilor existente, iar mobilierul urban să se adapteze zonei centrale plus un studiu istoric.

Proiectul a fost redepus în 9 august 2022, urmând să fie rediscutat în ședința CZMI nr. 6 din 16 august 2022.

Referitor la proiectul pentru „Fântâna ornamentală și muzicală cu jocuri de apă și lumini” din Parcul 1 Decembrie vă informăm că documentația a fost depusă prima dată în iunie 2019, în urma analizei CZMI nr. 6 s-au solicitat completări. După completarea dosarului s-a emis avizul nr. 399/09.09.2019”, au transmis, pentru ziarul Crișana, reprezentanții Direcției Județene de Cultură Bihor.

Cert este că un proiect care ar fi trebuit să înceapă anul trecut va începe, cel mai pobabil, undeva, între jumătatea și finalul anului viitor, ceea ce înseamnă că orădenii vor continua să aibă zile caniculare cu bucuria de a se răcori la arteziana din Piața 1 Decembrie din când în când.