Regulament privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi publice, care obligă asociaţiile să întreţină zonele din jurul blocurilor şi interzice hrănirea porumbeiulor şi pisicilor pe domeniul public, a fost aprobat în şedinţa de luni a Consiliului Local Oradea.

 

Noul regulament prevede obligativitatea încheierii de protocoale între asociațiile de proprietari și municipalitate privind întreținerea spațiilor verzi din cartierele de blocuri. În cazul neîncheierii protocoalelor, asociația de proprietari poate fi sancționată contravențional de către Poliția Locală cu o amendă cuprinsă între 2.000 şi 2.500 lei. Durata protocoalelor va fi de 5 ani.

„Am fost obligați să luăm această măsură pentru că din cele 802 asociații câte avem astăzi, aproximativ 10% nu au semnat protocoalele. Prin urmare, o parte din aceste terenuri nu erau întreținute”, a declarat primarul Ilie Bolojan, care susţine că municipalitatea nu dă cu forţa spre administrare spaţiile din jurul blocurilor, ci doar reglementează modul în care acestea sunt întreţinute, zonele verzi rămânând tot în domeniul public. Conform noului regulament, asociația de proprietari trebuie să execute în perioada aprilie - octombrie, respectiv în perioada 1-15 a fiecărei luni, activitatea de cosit a ierbii de pe spațiul încredințat spre întreținere prin protocol. Totodată, se precizează că după data de 16 a fiecărei luni Poliția Locală va efectua verificări privind realizarea acestei obligații de către fiecare asociație.

O a doua modificare la regulament se referă la întreținerea spațiilor verzi din fața caselor persoanelor fizice din Oradea. Mai exact, regulamentul stabileşte standarde de gazon, ceea ce presupune şase cosiri pe an, câte una pe lună în intervalul aprilie-octombrie, în primele două săptămâni ale lunii.  

De asemenea, noul regulament stabilește și explică modul în care sunt întreținute spațiile de la limita terenurilor agricole până la șanțul drumurilor la intrările în oraș. „Această prevedere este coroborată cu legislația privind combaterea ambroziei, în așa fel încât aceste spații plus orice teren agricol necultivat să fie tuns de două ori pe an, în luna mai și în luna august”, a explicat primarul Ilie Bolojan.

Pe de altă parte, conform articolului 44 litera f, este interzisă hrănirea animalelor fără stăpân și a păsărilor pe domeniul public al Municipiului Oradea.

În dezbaterea din Consiliul Local, social-democratul Liviu Sabău-Popa a remarcat faptul că în document nu a fost preluată niciuna dintre sugestiile orădenilor care au participat la dezbaterea publică.
„Unele dintre propuneri erau de bun simţ. De exemplu, s-au prezentat alternative la înmulţirea porumbeilor care sunt aplicate în alte localităţi”, a menţionat Sabău, care a propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi. Primarul a răspuns că „toate observaţiile care puteau fi încorporate au fost încorporate”, menţionând că regulamentul cuprinde prevederi standard care sunt cuprinse în toate regulamentele administraţiilor locale care au constatat o creştere necontrolată a populaţiei de animale. „Vreţi să fie compasiune doar în Oradea?”, a întrebat primarul ca răspuns la solicitarea consilierului PSD ca regulamentul să fie mai puţin drastic cu persoanele care hrănesc animale. „Să hrănească animale pe proprietatea lor privată”, a mai adăugat primarul Oradiei, care i-a transmis lui Sabău ca prin astfel de intervenţii arată că nu recunoaşte că Oradea are o problemă cu numărul mare de porumbei şi pisici abandonate.