Municipalitatea orădeană a organizat marţi după-amiază o dezbatere publică cu privire la regulamentul de termoficare, care nu a stârnit interes în rândul orădenilor. Cei 12 participanţi au fost mai interesaţi de schimbările intervenite în documentul privind zonele unitare de încălzire, care a fost dezbătut în luna decembrie.

Marţi după-amiază, în Sala Mare a Primăriei Oradea, a avut loc dezbaterea publică privind modificarea Regulamentului serviciului de alimentare cu energie termică în municipiul Oradea, moderată de viceprimarul Florin Birta. Niciunul dintre orădenii prezenţi nu a fost interesat de textul regulamentului, ei având nelămuriri cu privire la noua configurare a zonei unitare în care este permis un singur furnizor de energie termică – Termoficare Oradea. La dezbatere a fost prezentă avocata unuia dintre locuitorii de pe strada Beiuşului, care a menţionat că acesta a câştigat în primă instanţă permisiunea de a se racorda la reţeaua de gaz care trece prin faţa casei sale, deşi Primăria nu îşi dăduse acordul.

„Am avut dezbatere pe zonele unitare de încălzire la sfârşitul anului trecut, în care s-a prezentat studiul de fezabilitate făcut de cei de la Termoficare. S-a stabilit că acolo unde conducta de gaz trece prin faţa casei, proprietarul se va putea branşa la reţeaua de gaz. Străzile unde există conductă de gaz au fost scoase din zona unitară de încălzire”, a menţionat viceprimarul Florin Birta. El a mai precizat că, practic, în zonele unitare de încălzire au mai fost păstrate doar blocurile, instituţiile publice şi zona centrală. Consilierul local UDMR Kis Gabor a vrut să ştie dacă în cazul demolării unei clădiri din zona unitară, noua construcţie va fi obligatoriu racordată la Termoficare. Acestuia i s-a răspuns că în zona unitară nu poate exista alt furnizor de energie termică decât Termoficare. Alţi orădeni, care locuiesc la case şi sunt racordaţi la Termoficare, au dorit să ştie dacă vor putea să se racordeze la reţeaua de gaz. Viceprimarul le-a răspuns că cel mai probabil în luna februarie vor fi aprobate atât studiul de fezabilitate privind zonele unitare, cât şi regulamentul de termoficare, iar din luna martie toţi cei care nu locuiesc în zonele unitare vor putea să se branşeze la ce doresc. Pe de altă parte, au fost şi câţiva orădeni care au vrut să ştie dacă cei care au fost scoşi din zonele unitare vor fi debranşaţi de la Termoficare. Birta le-a dat asigurâri că nu vor rămâne fără căldură. „Veţi rămâne branşaţi la Termoficare dacă doriţi. Dacă, în timp, Termoficare consideră că punctele termice de care aparţineţi nu mai sunt rentabile şi vor decide să le închidă, se vor găsi alte soluţii de încălzire pentru aceştia, dar până atunci oamenii care doresc să rămână branşaţi la CET vor rămâne fără probleme”, a afirmat Florin Birta. Un alt cetăţean, care locuieşte pe strada Independenţei, a reclamat faptul că, atunci când afară e frig, în casă sunt temperaturi de 18 grade. În plus, în bloc, doi dintre proprietari au decis să se debranşeze de la Termoficare fără să anunţe. În acest caz, acestuia i s-a recomandat să facă demersuri direct la societatea de termoficare. El a mai întrebat dacă, pentru soluţionarea problemei temperaturilor scăzute în calorifer nu poate fi instalat un modul termic pentru întregul bloc şi, din nou, a fost îndreptat spre Termoficare, pentru a-i face un studiu de prefezabilitate să vadă cât i-ar costa pe locatari. Preşedintele Asociaţiei Averescu 1 a ridicat problema blocurilor pe care le administrează, amintindu-i viceprimarului că i s-a promis că va fi instalat un modul termic, în prezent locuinţele încălzindu-se cu lemne. „În acest an veţi fi branşaţi la Termoficare. Este anormal să vă încălziţi cu lemne la etajul 4”, a promis Birta.

De asemenea, la dezbatere a fost prezent şi proprietarul unui apartament în unul din blocurile Ared din Decebal, nemulţumit că în locuinţele din noul lot de blocuri nu au încălzire. „Ared a primit autorizaţie de construcţie pe baza unui PUZ şi a obligaţiei că blocurile vor fi racordate la Termoficare. Cei de la Ared nu au luat în considerare PUZ-ul şi au pus centrale pe gaz în fiecare apartament. Cei de la Ared solicită branşarea la gaz, însă noi nu putem da acest aviz pentru că trebuie să se branşeze la Termoficare”, a menţionat viceprimarul, precizând că pentru a putea fi branşate la reţeaua centralizată de termoficare vor trebui făcute modificări la apartamente. Când i s-a replicat că primele două blocuri au primit aviz pentru racordare la gaz, Birta a precizat că pentru acestea în autorizaţia de constuire nu se impunea branşarea la Termoficare.