Oradea a îmbrăcat haine de sărbătoare, sâmbătă, când în municipiu au fost organizate ample manifestări pentru a marca împlinirea a 100 de ani de administrație românească. Mii de orădeni au luat parte la evenimente, parada militară aducând în oraşul de pe Criş TAB-uri, tunuri, elicoptere Puma, dar şi nouă cupluri ecvestre din cadrul Jandarmeriei Române. Concertul susţinut de Andra, retragerea cu torţe a militarilor şi focurile de artificii au încheiat festivităţile.

Manifestările dedicate eliberării oraşului au debutat sâmbătă dimineaţa, la Biserica cu Lună şi Catedrala greco-catolică „Sf. Nicolae”, cu oficierea slujbei de pomenire pentru toţi înaintaşii acestei ţări şi cu o rugăciune pentru întreg neamul românesc, urmând apoi un moment alegoric, constând în reconstituirea istorică a întâmpinării Generalului Traian Moşoiu de către primarul Rimler Károly. Astfel, cu ajutorul actorilor de la Teatrul de Stat “Regina Maria”, în fața Bisericii cu Lună, exact în același loc și la aceeași oră ca acum 100 de ani, s-a reconstituit un moment istoric plin de semnificații. În fața unui numeros public, a avut loc reconstituirea momentului în care pe 20 aprilie 1919 primarul Rimler Karoly i-a înmânat generalului Moşoiu cheia oraşului. Publicul a putut asculta pasaje din discursurile rostite la acel moment de episcopul ortodox Roman Ciorogariu, de dr. Aurel Lazăr, unul dintre artizanii proclamării Marii Uniri, şi de generalul eliberator Traian Moșoiu. Episcopul Roman Ciorogariu spunea la acea vreme: „Nicio parte a românismului n-a fost aşa mult expusă pieirii ca Ţara Bihorului. Armata Română vine în numele civilizaţiunii ca să împlinească marea misiune a areopagului de la Versailles”, iar Aurel Lazăr îl completa: „Mă face fericit gândul că Armata Română a sosit ca armată eliberatoare, nu ca armată de ocupare”. „Cu ziua de azi, Regele Ferdinand a pus stăpânire pe Oradea şi pe Bihor. Trăiască Majestea Sa, Regele Ferdinand, trăiască România Mare!”, le-a răspuns generalul Moşoiu. Ca un moment solemn de comemorare a unei zile istorice unice, în intervalul orar 12.00 – 12.03 la toate bisericile de pe raza orașului Oradea şi din tot județul Bihor s-au tras clopotele. Manifestările au continuat cu deplasarea detaşamentelor militare şi a oficialităţilor spre bustul Generalului Traian Moşoiu. Aici, după întâmpinarea oficialităţilor, a fost oficiat un nou „Te Deum”. Generalul de brigadă Nicolae Tonu, locţiitorul comandantului Diviziei a IV-a „Gemina”, a evocat personalitatea lui Traian Moşoiu, punctând cele mai importante repere biografice din activitatea acestuia. Ioan Mang a oferit apoi, din partea Consiliului Judeţean Bihor, câte o medalie jubiliară ministrului Apărării Naţionale Gabriel Leş, prefectului Ioan Mihaiu, primarului Ilie Bolojan, preşedintelui Asociaţiei Cultul Eroilor - Regina Maria, colonelul în rezervă Dan Poinar, şi comandantului dispozitivului militar. Ceremonia de la bustul lui Traian Moşiu s-a încheiat cu tradiţionala festivitate de depuneri de coroane.

Dezvelirea statuilor lui Roman Ciorogariu şi Demetriu Radu

De la bustul generalului, orădenii şi oficialităţile prezente s-au întors din nou în Piața Unirii, unde a avut loc dezvelirea și sfințirea Statuii Episcopului Ortodox Roman Ciorogariu şi a Statuii Episcopului Greco-Catolic Demetriu Radu. După sosirea oficialilor şi a militarilor, fanfara a mai intonat încă o dată Imnul, iar apoi a avut loc, simultan, dezvelirea şi sfinţirea statuilor. Slujba ortodoxă a fost condusă de PS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, iar cea greco-catolică de vicarul episcopal Mihai Vătămănelu. Alocuţiuni privind semnificaţia istorică a acestei zile au fost rostite de col. (r.) Grigore Bartoş. Apoi a luat cuvântul ministrul Apărării Naționale, Gabriel Beniamin Leş. În discursul său, primarul Ilie Bolojan și-a manifestat recunoștința față de generația care a dat României personalități marcante care au făcut România Mare. Acesta i-a amintit pe Regele Ferdinand și Regina Maria, pe primul ministru Ionel Brătianu, personalități cărora România le datorează foarte multe, respectiv democratizarea accelerată, caracterul universal al votului și, cel mai important, declanșarea procesului de modernizare. Edilul i-a amintit, în discursul său, pe toți cei care au știut să ia decizii în momentele cheie ale istoriei noastre de la acea vreme: marele om politic Iuliu Maniu, mareşalul Constantin Prezan, generalul Traian Moșoiu, ierarhii bisericilor Ortodoxă și Greco-Catolică care au organizat Adunarea de la Alba Iulia, hotărând Unirea, martirii Nicolae Bolcaș și Ioan Ciordaș. Discursul primarului Ilie Bolojan a fost întrerupt pentru câteva secunde după ce un bărbat din public, de altfel cunoscut şi pentru alte gesturi asemănătoare, a aruncat în dreptul oficialităţilor o pungă plină cu manifeste împotriva întregii clase politice. „Dragii mei, este o zi de sărbătoare şi orădenii sunt oameni civilizaţi. Vă mulţumesc pentru asta”, a spus Ilie Bolojan, reluându-şi apoi discursul în aplauzele celor prezenţi. Punga cu manifeste şi autorul lor au fost ridicaţi de jandarmi, bărbatul, Daniel Constantin Ivanov, fiind transportat la sediul Inspectoratului de Jandarmi unde a şi fost amendat pentru gestul său.

Paradă militară

Unul dintre cele mai aşteptate momente ale zilei de sâmbătă a fost parada militară. Înainte de ora anunţată, mii de orădeni s-au aşezat de-a lungul traseului, cu steaguri tricolore în mâini, aşteptând nerăbădători să îi vadă pe militari, dar şi tehnica din dotarea acestora. Dispozitivul de defilare a fost format din detaşamente ale Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, Centrului 54 Comunicaţii RMNC, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Anton Berlescu”, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, Poliţiei Locale Oradea, Penitenciarului Oradea, plutoane de reconstituire istorico-militară şi Muzica Militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”. Parada a fost deschisă de militarii din Divizia 4 Infanterie „Gemina”, în frunte cu locotenent-colonel Ionel Mangiurea. Acesta a deschis defilarea prezentând onorul de pe un transportor amfibiu blindat (TAB) de cercetare, fiind urmat de drapelul de luptă al Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, purtat de militarii regimentului. Au urmat apoi detaşamentele Centrului 54 Comunicaţii RMNC Oradea, TAB-urile din dotarea Batalionului 811 Infanterie „Dej”, tehnica din dotarea Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”, tunuri de obuzier de calibru 152 mm tractate de autocamioane DAC 665T, din dotarea Batalionului 315 Artilerie „Simion Bărnuţiu”, autostaţii Panther 2000H şi containerele de comunicaţii pe platformă DAC 665 T aparţinând Centrului 54 de Comunicaţii Oradea. Defilarea a continuat cu detaşamentele IJJ Bihor, ISU Crişana, IPJ Bihor, ITPF Oradea, Poliţiei Locale şi ale Penitenciarului Oradea, care au defilat cu autospecialele de intervenţie. În timp ce la sol orădenii urmăreau defilarea, cerul a fost, de două oră, brăzdat de trei elicoptere IAR 330 Puma, de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii. Plutoanele de reconstituire istorico-militară au trecut apoi prin faţa orădenilor, îmbrăcaţi în uniforme ca ale soldaţilor de acum o sută de ani, defilând reprezentanţii asociaţiilor Tradiţia Militară, Tradiţii Ostăşeşti, Clubul de Istorie Militară şi Asociaţia Datina Străbună. Finalul evenimentului a fost unul special, nouă cupluri ecvestre, formate din nouă cai şi călăreţii lor, îmbrăcaţi în uniforme de sărbătoare, din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, au închis parada. Evenimentul a continuat în Piața Unirii cu o expoziţie de tehnică militară din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi demonstraţii de reconstituire istorico-militară.

 

Concert, retragere cu torţe şi focuri de artificii

După festivităţile oficiale şi parada militară, evenimentele de sâmbătă au continuat în Piaţa Unirii. Între orele 16.30-18.30, pe scena amplasată în piață a avut loc un concert de muzică folclorică susţinut de către Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana”. De la ora 19.00 pe scenă a urcat Andra. Zeci de mii de orădeni au fost prezenţi şi au urmărit concertul „Tradiţional”. Andra a cântat alături de orchestra Fraţilor Advahov din Chişinău, având şi invitaţi speciali cum ar fi Mirabela Dauer, Veta Biriş, Mioara Velicu, Uddi, dar şi doi cunoscuţi instrumentişti din Bihor, Zbiciu şi Stângaciu. Ziua s-a încheiat cu retragerea cu torțe, care a avut loc pe  traseul: Parcul Traian (Prefectură) - Podul Dacia - Turbogiraţie - strada Independenţei - Piaţa Unirii, statuia lui Mihai Viteazul, unde a fost intonat Imnul de Stat al României - strada Avram Iancu. Focurile de artificii au putut fi admirate apoi pe cerul Oradiei, de la ora 21.10. Evenimentele dedicate Centenarului Oradiei au fost organizate de Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, de Consiliul Judeţean Bihor, Prefectura Bihor, Muzeul Oraşului Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, Universitatea din Oradea, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Bihor, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Garnizoana Oradea, Jandarmeria Bihor, Inspectoratul de Poliţie Bihor, Poliţia Municipiului Oradea, Poliţia Locală, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor Regina Maria - Filiala Bihor.