Recomandări medicale pentru a ne feri de arşiţa zilei
Date fiind temperaturile ridicate din ultima perioadă care afectează ţara noastră, medicii recomandă ca persoanele să evite să iasă din casă pe cât posibil între orele 11.00 şi 16.00, sub acţiunea directă a razelor solare, iar dacă nu au altă posibilitate, să o facă protejaţi, să poarte îmbrăcăminte uşoară de culoare deschisă şi largă, iar capul să le fie acoperit. Cetăţenii trebuie să aibă asupra lor în permanenţă o sticlă cu apă, pentru că în perioada aceasta se recomandă consumul a 2-4 litri de lichide pe zi, pe întreg parcursul zilei, câte un pahar la 20-30 de minute. Medicii mai recomandă să se evite pe cât posibil consumul alimentelor care au un conţinut ridicat de grăsimi, pe cele puternic condimentate şi băuturile excitante, cum sunt cafeaua, alcoolul, coca-cola şi să consume, în schimb, cât mai mute fructe şi legume cu conţinut ridicat de lichide.
Recomandările către populaţie emise de Ministerul Sănătăţii pentru situaţiile de caniculă sunt să se evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00-18.00; aparatul de aer condiţionat să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, iar ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius. De asemenea, Ministerul recomandă ca persoanele care nu au aparate de aer condiţionat în locuinţe sau la locul de muncă să petreacă aproximativ 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine), să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, iar pe parcursul zilei populaţia să facă duşuri călduţe, fără a se şterge de apă. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar cu apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute, fără a aştepta apariţia senzaţiei de sete şi să nu se consume alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
Un alt mijloc de a evita efectele caniculei este evitarea consumului de băuturi cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
În schimb, se recomandă să se consume fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), acestea conţinând o mare cantitate de apă. Un alt lucru foarte important în combaterea efectelor caniculei este limitarea creşterii temperaturii în locuinţe prin închiderea ferestrelor expuse la soare, tragerea jaluzelelor sau draperiilor şi păstrarea ferestrelor închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţe. Ferestrele se vor deschide seara târziu, pe parcursul noapţii şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă. "Legea prevede ca la temperaturi de peste 35 grade Celsius înregistrate în trei zile consecutiv angajatorul să pună la dispoziţia angajaţilor apă şi spaţii răcoroase, pentru ca aceştia să se poată odihni, iar dacă nu au posibilitatea aceasta, patronii trebuie să întrerupă programul în perioada de amiază, când temperaturile sunt foarte ridicate", a precizat dr. Emil Boţcău, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă.
Într-o altă ordine de idei, Ministerul Sănătăţii recomandă copiilor să consume, în mod regulat, lichide proaspete, să nu fie lăsaţi niciodată singuri, chiar pentru perioade scurte de timp, în maşini sau în încăperi prost ventilate. De asemenea, se recomandă evitarea scoaterii copilului din casă, pe perioada de caniculă, mai ales dacă este bebeluş (0-12 luni), iar în cazul în care se iese cu copilul, acesta trebuie îmbrăcat lejer, chiar dacă are până la 9 luni. Capul copilului trebuie protejat cu o pălărie de soare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.