Administrația județeană propune consilierilor, în şedinţa de joi, 22 septembrie, aprobarea unui protocol cu municipiul Oradea pentru dezvoltarea aeroportului. Se doreşte extinderea terminalului de pasageri, construirea de hangare pentru repararea aeronavelor, a unui hotel şi a unei parcări supraterane, precum şi o linie de tramvai până la Aeroport.

„Vom propune, în şedinţa ordinară de joi, un protocol de colaborare între Consiliul Judeţean, Primăria Oradea şi Aeroportul Oradea. Conectare aeriană înseamnă, în primul rând, curse, creşterea numărului acestora fiind o prioritate pentru noi, dar şi o infrastructură corespunzătoare. Prin acest material stabilim direcţiile viitoare de dezvoltare şi responsabilităţile pentru cele trei autorităţi implicate”, a declarat preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Potrivit lui Bolojan, se are în vedere realizarea unui Master Plan privind dezvoltarea aeroportului, finanţat de CJ, şi realizarea unui Plan de Urbanism Zonal, finanţat de municipalitate. Se are în vedere racordarea aeroportului la sistemul de transport în comun, respectiv la linia de tramvai, proiect realizat de primărie; construirea unor hangare pentru service-ul aeronavelor, proiect realizat de aeroport, lângă terminalul cargo; o parcare supraterană în faţa aeroportului, ce va fi realizată de primărie; un hotel în imediata apropiere a aeroportului şi spaţii de alimentare publică, proiect ce va fi realizat de CJ Bihor şi Aeroport. Totodată, va fi extins actualul terminal al aeroportului şi se va folosi resursa geotermală, din forajul propriu.

„Lucrăm la documentaţie şi la depunerea unor proiecte pentru finanţare din fonduri europene, pe programul pentru aeroporturi. În câteva luni, sper să constataţi primele proiecte pe care le realizăm”, a afirmat Bolojan.

În privinţa celuilalt protocol de colaborare încheiat cu municipalitatea orădeană, privind înfiinţarea unei companii aeriene locale, prin intermediul căreia să se efectueze minimum trei zboruri pe zi spre Capitală în zilele lucrătoare și cel puțin două în zilele nelucrătoare, respectiv patru curse externe pe săptămână, Ilie Bolojan a declarat că la acest proiect se înregistrează o întârziere în ceea ce priveşte zborurile, având în vedere „ce s-a întâmplat pe piața aeronautică în această perioadă”. „Probabilitatea să se deschidă noi zboruri în curând este foarte scăzută și este dificil să facem planuri cu privire la acest aspect, dar lucrăm la un pachet de sprijin pentru companiile care ar putea dezvolta noi zboruri”, a menţionat preşedintele CJ Bihor.