Proteste în Oradea - Agricultorii și transportatorii au ieșit din nou în stradă
Centura Oradiei a fost aproape blocată pentru câteva ore duminică, de sute de agricultori nemulțumiți de prețul cerealelor, valoarea subvențiilor, prețul mare al combustibililor și de taxele și impozite pe care guvernanții le cer.
Protestul a început duminică dimineața, la ora 10.00, când zeci de tractoare și mașini agricole, alături de TIR-uri și alte autovehicule de transport, s-au adunat în parcarea magazinului Remarkt din Episcopia. Oamenii au claxonat și și-au exprimat nemulțumirile, vizavi de prețul cerealelor pe o piață despre care spun că este invadată de cerealele din Ucraina, despre prețul motorinei, subvențiile mici, taxele de drum și prețurile asigurărilor. În jurul orei 11.00, protestatarii au pornit într-un marș, la pas, pe șoselele de centură ale Oradiei.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), prin organizațiile componente (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Uniunea Națională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal și Asociația Forța Fermierilor) și-a exprimat solidaritatea cu membrii fermieri care au protestat în mai multe județe.
„Un număr foarte mare dintre membrii organizațiilor noastre au intrat deja în a treia zi de protest. Suntem alături de ei și îi asigurăm de tot sprijinul și de implicarea organizațiilor din care fac parte. Ne dorim ca toate acțiunile de protest să decurgă fără incidente, dar și ca forțele de ordine să dovedească înțelegere și să nu împiedice desfășurarea pașnică a evenimentelor”, se arată într-un comunicat al AAC.
Alianța va transmite Ministerului Agriculturii o listă completă de problemele din sectorul agricol care au nevoie de rezolvare urgentă, cu termene ce trebuie asumate la nivel guvernamental. De asemenea, problemele fermierilor vor fi transmise și Președintelui României, Premierului României și tuturor miniștrilor din Guvern. Pentru fiecare dintre probleme, în ultimele luni, AAC a transmis decidenților politici adrese oficiale și interpelări ce au rămas fără răspuns.
De asemenea, Alianța pentru Agricultură și Cooperare, structură membră a COPA-COGECA, va face o informare către organizația europeană și va solicita ca pe agenda de lucru a întâlnirilor de săptămâna viitoare să fie discutată și situația fermierilor din România.
Luni, 15 ianuarie, organizațiile Membre AAC vor participa la întâlnirea de la Ministerul Agriculturii de la care așteaptă soluții concrete și termene pentru rezolvarea punctuală a problemelor de pe lista de revendicări. În lipsa unor asumări clare și a unor acțiuni concrete ca urmare a ședinței, AAC va solicita săptămâna viitoare autorizarea unui protest cu tehnică agricolă la București, în Piața Victoriei, dar și la nivelul fiecărui județ.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.