Nu uitaţi niciodată acest adevăr fundamental: Statul nu are nicodată altă sursă de venit în afara banilor, pe care oamenii îi câştigă ei înşişi. Dacă statul doreşte să cheltuie mai mult, o poate face numai sifonând economiile dumneavoastră sau taxându-vă mai mult. Şi nu este o garanţie sănătoasă aceea că altcineva va plăti. Acel altcineva sunteţi dumneavoastră. Nu există «bani publici», ci numai banii plătitorilor de taxe şi impozite.”

 (Margaret Thatcher, prim-ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord între 1979-1990)

Cuvintele celei supranumite „Doamna de fier” descriu în modul cel mai corect principiul de funcţionare a Statului care, fără banii plătiţi ca taxe şi impozite, nu poate funcţiona. Pornind de la acest adevăr, orice guvernare are datoria să lucreze în interesul cetăţenilor şi al mediului privat de afaceri, cei care produc banii esenţiali în funcţionarea statului. Orice guvernare de bună credinţă trebuie să ţină seama de faptul că banii cu care îşi plăteşte funcţionarii, cu care asigură servicii medicale, plăteşte salarii în armată, poliţie sau justiţie, asigură pensii şi ajutoare sociale sunt produşi de mediul privat, motorul economiei de piaţă. Fără banii plătiţi de agenţii economici şi angajaţi drept taxe şi impozite nu se poate investi nimic în infrastructura ţării, nu se poate vorbi de prosperitate. Cu atât mai mult, în perioada actuală de criză sanitară care a generat şi una economică, guvernanţii au datoria să sprijine mediul privat să poată funcţiona la capacitatea optimă, să asigure printr-o legislaţie suplă şi fiscalitate redusă păstrarea locurilor de muncă. Iar funcționarii publici trebuie să înteleagă și să-și asume cu responsabilate, profesionalism și bună credință rolul de îndrumători în relația cu agenții economici. Trebuie să existe un parteneriat între autoritățile statului, companii private și societatea civilă pentru că suntem cu toții într-o relație de interdependență. 

În această perioadă dificilă, care a pus la grea încercare întreaga economie, constientizăm și mai mult cât de important este rolul companiilor care contribuie cu sume semnificative la vistieria națională.

Unii dintre cei mai mari contribuabili la bugetul statului din industria alimentară își au sediul chiar în județul Bihor, fiind cunoscuți de opinia publică sub numele de Grupul Transilvania General Import-Export sau European Food&Drinks, avându-i ca acționari pe antreprenorii Ioan Micula și Viorel Micula.

Acest grup de firme, fondat în anul 1990, reprezintă una dintre cele mai longevive investiții din România și, totodată, unul dintre cei mai mari angajatori români, înregistrând în medie aproximativ 10 mii de angajați anual. Activitatea desfăsurată neîntrerupt în cei 30 de ani a avut un impact pozitiv atât pe plan social, prin stabilizarea pe termen lung a locurilor de muncă, cât și economic, prin contribuțiile semnificative - de miliarde de euro - la bugetele de stat și locale, precum și în salarii. Totodată, prin investițiile masive în tehnologie modernă, de ultimă generație, finanțate din credite bancare și profituri reinvestite, aceste companii au reușit să contribuie semnificativ la dezvoltarea regională, cu efecte benefice asupra altor afaceri, care s-au putut dezvolta și susține, la rândul lor, alte locuri de muncă.  

Dacă în această ţară ar fi exista măcar 500 de companii care să funcţioneze în aceeaşi parametri, cu sigurață că mulţi români nu ar mai fi luat calea străinătăţii, iar România nu ar deţine recordul trist de a avea cea mai mare diaspora din Europa. 

Grupul de firme din Bihor a păşit în noul an fără datorii la Stat. Aceste companii au plătit, în perioada decembrie 2019-decembrie 2020, către bugetele de stat centrale şi locale, impozite şi taxe semnificative, în valoare de 531.718.212 lei, reprezentând  echivalentul a peste 110 milioane euro! 

Majoritatea produselor Grupului pot fi achiziţionate atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice şi în mediul online de pe platforma www.shopius.ro

Deşi majoritatea ţărilor europene care derulează activităţi de import-export cunosc reverberaţii negative importante generate de pandemia de Covid-19, iar economiile globale depun eforturi pentru redresarea pieţelor, există modalităţi prin care industriile de consum să fie susţinute şi la nivel individual, de fiecare român în parte, prin decizia de a cumpăra produse autohtone.