Comitetul de Bazin Crișuri invită luni, 28 octombrie, de la ora 10.00, în sala mare a Prefecturii Bihor, fermierii, organizațiile de fermieri, institutele de cercetare precum și ONG-urile interesate de problema nitraților în agricultură la o consultare publică pe tema poluării cu nitrați a apelor ca urmare a activităților agricole.

Ministerul Apelor și Pădurilor, și consultantul selectat – Asocierea dintre Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – USAMV București, lansează spre consultare proiectele de Cod de bune practici agricole și de Program de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole.

„Deși azotul este un element nutritiv vital, care contribuie la creșterea plantelor și a culturilor, concentrațiile mari de azot sunt dăunătoare pentru oameni și pentru natură. Utilizarea agricolă a nitraților în fertilizanții organici și în cei chimici reprezintă o sursă majoră de poluare a apei în Europa”, transmit specialiștii.

Potrivit acestora, consumul de fertilizanți minerali a înregistrat pentru prima dată o reducere progresivă la începutul anilor ’90 și s-a stabilizat în ultimii patru ani în UE, dar pe ansamblul tuturor celor 27 de state membre consumul de nitrați a crescut cu 6%.

În general, creșterea animalelor rămâne cauza principală a peste 50% din descărcările totale de azot în apele de suprafață. Directiva privind nitrații (1991) vizează protejarea calității apei în Europa prin prevenirea poluării apelor subterane și a celor de suprafață cu nitrați proveniți din surse agricole și prin promovarea utilizării de bune practici agricole. Ca urmare a acestei directive, România a elaborat în 2015 „Codul de bune practici agricole pentru protecţia apelor împotriva poluarii cu nitraţi din surse agricole”.

Studiile arată că îngrășămintele, dacă nu sunt folosite corespunzător, pot deveni surse importante de poluare a mediului înconjurător și în mod special a mediului acvatic. Efectul principal al poluării cu nitrați a apelor subterane se simte cel mai frecvent în gospodăriile alimentate exclusiv din fântâni care nu sunt protejate corespunzător conform bunelor practici agricole.

Până la finele lunii octombrie, atât Programul de acțiune, cât și Codul de bune practici sunt supuse consultării publice pentru îmbunătățiri. Documentele pot fi consultate și online. 

Persoanele interesate (fermieri sau reprezentanți ai organizațiilor de fermieri, institute de cercetare, organizații non-guvernamentale etc.) pot trimite observații și propuneri la adresele de email [email protected] și nitraț[email protected] până în data de 31 octombrie 2019.