La începutul săptămânii, marți, 14 august, primarul Ilie Bolojan a făcut o trecere în revistă a proiectelor la care se lucrează în oraș. Printre ele, prelungirea drumului expres, drumul nou de legătură între Oradea și Oșorhei, pasajul peste girația de la centură, în zona străzii Ogorului, intersecție cu Universității și parcarea Voința.

Un proiect important pentru infrastructura rutieră a orașului este prelugirea drumului expres de pe strada Bihorului până la girația de la Real Episcopia, acest drum asigurând un acces mult mai facil în zona de deal, dinspre intrarea în zona Biharia, Satu Mare și decongestionând circulația în zona cartierului Episcopia.

„Lucrările au fost licitate, s-a realizat organizarea de șantier și au început dinspre zona Episcopia, în a doua jumătate a lunii septembrie urmând să înceapă și lucrările la pasajul din zona respectivă, care va asigura conectarea zonei înălțate, dealurile din Episcopia la zona de jos. Lucrările ar urma să se desfășoare pe parcursul următoarelor 13 luni, în așa fel încât în toamna anului viitor să fie finalizate. În paralel vom derula și lucrările de reabilitare a străzii Bihorului și de asfaltare a străzilor care coboară de pe deal pe strada Bihorului”, a spus primarul.

Un alt proiect important pentru oraș este drumul Podgoria - Fughiu, drumul nou de legătură între Oradea și Oșorhei. Aici comisia de recepție a recepționat proiectul tehnic. Conform acestuia, valoarea lucrărilor este de 4,49 milioane de lei plus TVA. Săptămâna viitoare se va da ordinul de începere a lucrărilor, iar cel târziu, la jumătatea lunii septembrie, lucrările vor începe efectiv, în așa fel încât să fie finalizate în următoarele zece luni. Municipalitatea estimează că la finalul verii viitoare drumul va fi gata. În paralel se va derula o licitație cu valoare mai mică pentru a colecta apele pluviale din zona de dealuri Podgoria, dar și pentru a realiza câteva trotuare în zonă. Lungimea drumului de legătură Oradea - Oșorhei este de 3,6 km, iar lățimea este de 5,5 m.

Lucrările la pasajul Ogorului

În ceea ce privește pasajul peste girația de la centură, în zona străzii Ogorului, intersecție cu Universității, până în acest moment s-a derulat procedura de licitație, fiind depuse 6 oferte. Momentan acestea sunt în evaluare tehnică și financiară.

„Cel mai probabil în acestă toamnă va putea începe partea de proiectare, iar cel mai târziu la primăvară vor putea începe lucrările efective, în așa fel încât, în primăvara anului 2020, acest pasaj care va asigura un tranzit mai bun pe Centura Oradea atât pentru orădeni, cât și pentru cei care traversează orașul, să fie finalizat”, a precizat primarul.

Momentan municipalitatea se află într-o fază avansată de preluare a terenului, fiind inițiat un proiect de Hotârâre de Guvern pentru preluarea terenului necesar construirii pasajului, pentru că acest drum se află în administarea Companiei Naționale de Drumuri și Autostrăzi. Deja sunt obținute avizele de la două Ministere, estimându-se că, dacă totul decurge normal, în luna septembrie se va putea prelua terenul în administrare.

Parcarea Voința, 400 de locuri

Parcarea Voința care urmează să se construiască pe strada George Braițiu va avea cca 400 de locuri de parcare și va prelua mașinile care nu vor mai avea spații de parcare în zona Pieței Ferdinand și pe alte câteva străzi pietonale din zona centrală.

Urmează ca săptâmâna viitoare să se publice anunțul pentru selectarea unui constructor în vederea realizării obiectivului. Construcția se va face printr-un credit furnizor, respectiv se va plăti această lucrare timp de 5 ani de zile, în 60 de rate egale.

Lucrările vor începe în această toamnă sau cel târziu în primăvara anului viitor, dacă procedura de licitației va decurge fără probleme. Durata de execuție va fi de un an de zile.

Banii necesari realizării acestei parcări vor proveni din taxele de parcări și din amenzile de parcări care se aplică în municipiul Oradea.

La ședința Consiliului Local din 9 august au fost aprobați și indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea clădirii Primăriei Oradea. Procedura de licitație este pregătită pentru sfârșitul acestei luni.

Valoarea estimată a lucrării este de 5 milioane de euro. Plata se va face tot din bugetul local, după cum urmează: 40% în primul an, 30% în anul următor și încă 30% în celălalt an.

Lucrările urmează să înceapă imediat după adjudecare, astfel ca în anul 2020 clădirea Primăriei Oradea să fie integral reabilitată.