Proiecte multe depuse spre aprobare, unele respinse - Şedinţă tensionată a CLO
Şedinţa de joi a Consiliului Local Oradea s-a încheiat cu o intervenţie a preşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) filiala Oradea, Vioara Bara, care a reclamat dezinteresul municipalităţii pentru cultură. Vioara Bara l-a acuzat pe primarul Ilie Bolojan că vrea să le ia toate spaţiile deţinute şi „să ne aruncaţi la gunoi”.
Consiliul Local Oradea s-a întrunit, joi, în şedinţă ordinară, pe ordinea de zi figurând, printre altele, modificarea regulamentului pentru magazinele din zona centrală, aprobarea protocolului convenit cu Nutrientul pentru mutarea fermei de porci din Ioşia, aprobarea proiectului de reabilitare a clădirii primăriei, o nouă rectificare de buget, aprobarea masterplanului Campusului Universitar Integrat etc. De asemenea, a fost aprobată documentaţia şi indicatorii tehnico-economici pentru etapa a III-a de reabilitare a Cetăţii Oradea - consolidarea şi restaurarea zidurilor bastioanelor Ciunt şi Bethlen, respectiv a curtinei nordice şi vestice, precum şi majorarea costului mediu lunar de întreţinere în creşă a copiilor (1.185 lei/copil/lună) şi, implicit, a sumelor cu care vor contribui părinţii. Având în vedere că de la şedinţa CLO de joi au lipsit doi consilieri liberali, o parte dintre materialele propuse de Executiv care aveau nevoie de 18 voturi au fost respinse. Printre acestea s-a numărat cel privind aprobarea exproprierii unui teren în suprafaţă de 208 mp aflat în proprietatea Continental Hotels, necesar pentru proiectul de construire a pasajului rutier sub Bulevardul Magheru, între Aleea Ştrandului şi Parcul Traian. Suma stabilită pentru expropriere se ridică la 165.330 lei. Primarul Ilie Bolojan le-a atras atenţia consilierilor PSD şi UDMR că acest proiect este important pentru obţinerea finanţării europene pentru lucrările din zona Podului Dacia. Liderul grupului PSD, Liviu Sabău-Popa, a justificat votul social-democraţilor prin faptul că nu au primit la timp materialul şi nu au ştiut ce li se cere să voteze.
„Suntem forţaţi de ritmul de depunere a dosarelor să venim cu proiecte pe ultima sută de metri. De aceea am convocat mai multe şedinţe extraordinare. Dacă ne mobilizăm, am putea câştiga finanţări de 100 milioane euro. Dacă aşteptăm să fie totul perfect, cu materiale postate cu cinci zile înainte de şedinţă s-ar putea să accesăm doar 50 milioane euro”, a replicat primarul, anunţând că pentru acest proiect va fi convocată o şedinţă extraordinară. „Trebuie să facem dovada proprietăţii terenului”, a insistat Bolojan. Consilierul UDMR, Kis Gabor, a menţionat că el nu e de acord cu proiectul privind pasajul pe sub bulevardul Magheru şi că ar prefera ca banii să fie direcţionaţi pentru construirea unei parcări subterane în spatele Teatrului. Primarul i-a răspuns că nu există finanţare europeană pentru realizarea de parcări în oraş, ci doar la marginea oraşului. „Proiectele de parcări nu sunt eligibile pe fonduri europene. Nu putem folosi banii cum am vrea noi, ci doar unde sunt axe de finanţare. Ori depunem aceste proiecte, ori pierdem banii”, a insistat primarul. Viceprimarul Mircea Mălan a precizat că în locul dorit de Kis nu poate fi construită parcare subterană, deoarece în subsol este o rezervă uriaşă de apă necesară pentu stingerea unui eventual incendiu în zonă. În plus, căile de acces pentru această parcare ar deturna scopul iniţial al proiectului de reamenajare a Pieţei Ferdinand, care vizează transformarea ei în zonă pietonală. „Probabil sunt şi altfel de interese”, a mai menţionat Mălan. „Acum se poate face parcare şi sub Crişul Repede. Că nu se doreşte, e altceva”, a fost răspunsul consilierului UDMR.
„Cultura e la pământ” (?!)
După aceste discuţii în contradictoriu, a fost rândul preşedintelui UAP filiala Oradea, Vioara Bara, să intervină. Aceasta s-a înscris la cuvânt la Diverse, pentru a putea să readucă în atenţia Consiliului Local şi a Executivului nemulţumirile pe care le au membrii asociaţiei. Ea a prezentat o situaţie a sumelor pe care UAP le plăteşte anual municipalităţii - din chiria pentru spaţiile deţinute pe Corso şi la Cetatea Oradea, dar şi din impozitul pe clădirile închiriate pe care trebuie să-l plătească. În total, suma pentru 2018 pe care UAP o datorează bugetului local pentru anul în curs se ridică la 21.000 lei. Vioara Bara a precizat că, în 2015, chiria percepută de Primăria Oradea era de 3.600 lei pe an, iar acum a ajuns la 13.200 lei, în condiţiile în care, în alte municipii reşedinţă de judeţ artiştii plastici au la dispoziţie, gratuit, spaţii expoziţionale. Ea i s-a adresat direct primarului Ilie Bolojan: „Sunteţi mediatizat în toată ţara, Oradea e cel mai grozav oraş. Foarte bine. Însă am simţit că vreţi să ne luaţi toate spaţiile şi să ne aruncaţi la gunoi. Primăria nu mai dă doi bani pe uniuni de creaţie”. Preşedintele UAP filiala Oradea a mai afirmat că în timp ce se renovează clădiri şi străzi şi se construiesc poduri „cultura este la pământ”. Bara a acuzat şi faptul că uniunii nu i-a fost prelungit contractul pentru spaţiul deţinut în Cetatea Oradea. Consilierul PNL Camelia Dulca i-a atras atenţia că i s-a permis să ia cuvântul pentru a face propuneri nu pentru a striga la microfon. De altfel, Vioarei Bara i-a fost tăiat microfonul, iar, ulterior, Camelia Dulca a declarat închisă şedinţa CLO. Preşedintele UAP a continuat, însă, tirada împotriva conducerii Primăriei, dar şi a consilierilor care părăseau sala de şedinţe: „Liberalilor nu le pasă deloc că ni se iau spaţiile, că nu mai avem loc pentru cultură”. Vioara Bara a împărţit celor care au mai rămas materiale cu cheltuielile uniunii pe care o conduce, planurile expoziţionale pentru acest an, hotărâri ale unor consilii locale care au oferit, în folosinţă gratuită, spaţii pentru artiştii plastici etc. Ea a anunţat că intenţionează să revină cu o nouă intervenţie în şedinţa viitoare a CLO.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.