Consilierii judeţeni şi-au dat acordul pentru depunerea şi cofinanţarea a două proiecte culturale ale căror partener principal este Consiliul Local Debreţin. Pentru Judeţul Bihor, beneficiari vor fi Teatrul orădean căruia îi va fi modernizată scena, Muzeul Ţării Crişurilor, care va primi finanţare pentru amenajarea etajelor doi şi trei, dar şi Revista Varad, care vrea să transforme Casa de cultură din Velenţa în centru educaţional multicultural.

Prima reuniune a consilierilor judeţeni din noul an s-a făcut în cadrul unei şedinţe extraordinare a CJ Bihor convocate pentru a aproba depunerea a două proiecte prin Programul transfronatlier Ro-Hu, şi cofinanţarea care revine administraţiei judeţene. Cele două proiecte au partener principal Consiliul Local din Debreţin, care vrea să renoveze şi să amenajeze o clădire neutilizată pe care o deţine şi în care, la final, vor funcţiona un incubator pentru arte interpretative şi un centru educaţional-cultural dedicat inventarierii şi promovării tezaurului cultural. Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a menţionat că deoarece a fost o limită de sumă, proiectul strategic pe Cultură al Debreţinului a fost rupt în două proiecte mai mici, astfel încât să fie obţinută finanţarea.

„Acest proiect strategic este perechea proiectului nostru (pe Sănătate-n.r.)”, a precizat Pasztor. Primul proiect aprobat a fost cel pentru aprobarea depunerii și cofinanțării proiectului „Centru Educațional transfrontalier româno – maghiar pentru conservarea patrimoniului natural și cultural”, ai cărui beneficiari vor fi, din judeţul Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor şi Revista Varad. Valoarea totală a proiectului este de 9,93 milioane euro (inclusiv TVA), din care valoarea eligibilă pentru MTC este de 2,76 milioane euro (TVA inclus), iar pentru Varad – 673.895 euro (TVA inclus). Contribuţia judeţului Bihor este de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului. Prin acest proiect se prevede amenajarea şi dotarea etajelor 2 şi 3 aferente secţiilor Artă şi Etnografie din noul sediu al Muzeului, precum şi achiziţia de mobilier specific, amenajarea cu pereţi despărţitori din rigips şi sticlă a spaţiului expoziţional, realizarea iluminatului etc. „Practic, prin acest proiect finalizăm reabilitarea clădirii Muzeului Ţării Crişurilor”, a afirmat preşedintele CJ Bihor. De asemenea, Revista Varad vrea să realizeze şi să doteze un centru educaţional multicultural în clădirea Casei de cultură din Velenţa, situată pe Calea Clujului nr. 85.

Cel de al doilea punct de pe ordinea de zi, votat în unanimitate de cei 29 de consilieri prezenţi, a fost cel privind aprobarea depunerii și cofinanțării proiectului „Incubator cultural româno – maghiar pentru arte interpretative”. Partenerii proiectului sunt Consiliul Local Debreţin, Teatrul Csokonai Debrecen și Teatrul Szigligeti din Oradea. Valoarea totală a proiectului este de 7,48 milioane euro (inclusiv TVA), din care valoarea eligibilă pentru Teatrul Szigligeti este de 970.393 euro (inclusiv TVA). Contribuţia Judeţului Bihor va fi de 19.407,86 euro (TVA inclus). Potrivit proiectului, la teatrul orădean va fi modernizată scena prin achiziţia de echipamente performante şi dotări cum ar fi: scenă rotativă mobilă, podea pentru scenă, cortină, sistem de iluminat performant, sistem audio vizual regie tehnică, sistem de sonorizare. Ambele proiecte au termen de depunere data de 15 ianuarie, ora 16.00.