La primăria comunei Sânmartin a avut loc ieri conferința de lansare a proiectului „Conservarea și protejarea patrimoniului natural transfrontalier al județelor Bihor – HajdúBihar”. Durata de implementare a proiectului este de 30 luni, iar valoarea totală a acestuia este de 2,8 milioane de euro.

 

Primăria Sânmartin a găzduit ieri conferința de lansare a proiectului ROHU-53, acronim Na-Tu-Re – „Conservation and protection of the cross border natural heritage of Bihor - Hajdú-Bihar counties” (Conservarea și protejarea patrimoniului natural transfrontalier al județelor Bihor - HajdúBihar).

Proiectul a fost inițiat de parteneriatul al cărui lider este comuna Sânmartin împreună cu Asociația „Pescarilor Sportivi Aqua Crisius”, Fundația pentru cultură și educație ecologistă „Ecotop”, din România și „Zöld Kör - Föld Barátai Magyarország tagja” din Ungaria. Proiectul este implementat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria.

„În cadrul proiectului se vor realiza activități specifice de conservare și protejare de genul curățării, plantării, defrișării și cartografierii, amenajări de cuiburi și zone de adăpat în ariile naturale protejate: Valea Iadului, siturile Natura 2000 „Lacul Pețea și rezervația naturala Pârâul Pețea”, „Rezervația naturală Betfia”, din România și (SCI)„Debrecen-hajdúböszörményi tölgyesek” din Ungaria”, explică Mihai Gavriș, manager proiect.

Pentru a contribui la eforturile beneficiarilor din proiect, în calitate de custozi ai acestor arii naturale protejate, liderul proiectului, comuna Sânmartin, pe lângă activități specifice de conservare și protejare, va realiza o serie de investiții în infrastructură și anume, înființarea unui centru de monitorizare și a unui tunel de acces în avenul Betfia, construirea unui drum de acces și a unei parcări la limita sitului Betfia, introducerea utilităților în această zonă, construirea unui turn de monitorizare a zonei Betfia, construirea unui drum și a unei parcări la situl Pețea, construirea unui pod de acces în rezervația Pețea, introducerea utilităților în zona Pețea și împrejmuirea sitului.

Contractul de finanțare este de 2.835.216,60 euro, și se va derula până la finele anului 2020. Din această sumă, 85% reprezintă valoare nerambursabilă prin FEDR, în valoare de 2.409.934,10 euro.

 „Este un proiect cu bătaie lungă de care vor beneficia și turiștii care vor veni în stațiunile Băile Felix și 1 Mai”, a afirmat Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin.