Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința extraordinară de luni, 30 ianuarie, un acord de parteneriat pentru dezvoltarea proiectului „Cloud Regional Nord-Vest”.

 

Din acest parteneriat fac parte Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), ca lider de proiect, și județul Bihor, județul Bistrița – Năsăud, județul Cluj, județul Maramureș, județul Satu-Mare și județul Sălaj.

„Concret, se intenționează realizarea unei infrastructuri tip Cloud Guvernamental care, folosind tehnologii de ultimă generație, cu un înalt grad de securitate cibernetică, să asigure găzduirea de sisteme informatice. Aceste sisteme informatice vor aparține administrației publice centrale și vor fi interoperabile. Scopul implementării acestui proiect este de a îmbunătăți experiența cetățenilor și a companiilor în relația cu autoritățile publice. Se urmărește îmbunătățirea calității serviciilor oferite de administrațiile publice locale prin soluții digitale inovatoare și aplicații de tip smart city”, precizează administraţia judeţeană.

Necesitatea acestei investiții „derivă din viziunea ca orice cetățean european să poată accesa orice serviciu public din orice stat al Uniunii Europene prin intermediul unei singure interfețe și dându-și datele o singură dată”. România se situează pe locul 27 din 27 de state membre UE în ediția din 2022 a Indicelui economiei și societății digitale. România a rămas în urmă în ceea ce privește o serie de indicatori, cel mai scăzut fiind nivelul serviciilor publice digitale, atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi.

STS va implementa proiectul propriu-zis, care va fi finanțat din fonduri europene prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027. STS va asigura ulterior administrarea și mentenanța Cloud-ului Regional Nord-Vest.

Consiliile Județene Bihor, Bistrița – Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj vor asigura cofinanțarea proiectului și vor oferi sprijin în implementarea și funcționarea Cloud-ului. De asemenea, vor include proiectul în strategiile de dezvoltare.

Componenta fizică a Cloud-ului Regional ar urma să fie în județul Bistrița – Năsăud.