Depoul de tramvaie de pe strada Atelierelor din Oradea va fi demolat, în locul lui urmând să fie construit unul nou. Acesta va avea o copertină pentru acoperirea tramvaielor iarna, macazuri automate, căi de rulaj moderne, rețele noi, softuri și aplicații digitale pentru gestionarea activității. 

Consilierii locali au aprobat joi proiectul la faza D.A.L.I și indicatorii tehnico-economici ai investiției „Modernizare incintă depou de tramvaie”. Construit în urmă cu 40 de ani, depoul nu mai corespunde standardelor tehnice pentru funcționarea garniturilor moderne pe care OTL le are în dotare.

„Proiectul va fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Regional Nord-Vest și are o valoare totală a investiției de aproximativ 25 de milioane de euro. În perioada următoare va demara procedura de proiectare și execuție, urmând ca până la semnarea contractului de finanțare să avem procedura încheiată. Noul depou va corespunde standardelor actuale specifice activităţilor şi operaţiilor de revizii, întreţinere şi reparaţii tramvaie de performanţă. Se vor utiliza softuri și aplicații pentru gestionarea activității, fiind eliminate mult mai repede deficienţele identificate”, a precizat primarul Florin Birta joi, într-o conferință de presă care s-a desfășurat la sediul Primăriei Municipiului Oradea.

Noua hală de tramvaie se va construi pe două nivele, parter și etaj și va adăposti atât tramvaiele, cât și funcțiunile necesare pentru întreținerea acestora: mentenanță boghiuri, spălătorie. În incinta halei sunt proiectate 10 linii de tramvai, suprafața construită fiind de peste 5.500 de metri pătrați.

Proiectul prevede și amenajarea unei copertine care va avea rolul de a proteja tramvaiele ce staționează pe amplasament. Aceasta va fi ridicată pe o suprafață de aproximativ 5.000 de metri pătați. Se propune și construirea unui alt corp de clădire pentru birouri. Acesta va fi structurat pe 3 nivele: subsol + parter + 1 etaj, pe o suprafață de 519 mp.

Un alt corp de clădire care urmează să fie construit va avea funcția de depozit prevăzut cu un singur spațiu interior și un carport alipit care va asigura protecția vehiculelor destinate bunei funcționări a depoului de tramvaie staționate pe parcelă. Suprafața construită propusă este de 597 mp. Durata investiției este de 36 de luni: 6 luni realizarea proiect tehnic, 6 luni organizarea licitaţiei și 24 de luni pentru execuția lucrărilor.

Proiectul va fi implementat de Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională.