Clădirea fostei Direcţii Vamale Oradea este de câţiva ani în şantier. Lucrările de reabilitare trebuiau finalizate în ianuarie anul acesta, dar sunt încă departe de a fi terminate. Clădirea va deveni Muzeul Francmasoneriei din Oradea.

Muzeul Francmasoneriei din Oradea se naşte greu, cel puţin la partea de reabilitare a clădirii care îl va adăposti. Clădirea, în care a funcţionat vreme îndelungată Direcţia Regională Vamală Oradea, a fost inclusă de muncipalitate într-un proiect finanţat din fonduri europene, în final aici urmând a fi amenajat un nou muzeu.

Deşi lucrările trebuiau încheiate pe data de 25 ianuarie 2020, iată că termenul a fost depăşit cu nouă luni şi executantul mai are încă mult de lucru. Recent, pe zidurile laterale ale clădirii au fost amplasate, în perechi, busturi impozante de faraoni – aluzie la originile îndepărtate ale francmasoneriei, care ar fi preluat în organizarea ei fragmente din anticile doctrine secrete egiptene.

„Termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit, datorită problemelor de logistică, ce presupun implementarea soluţiei tehnologice «Deep Injection» (injectare de beton special în solul de sub clădire, pentru consolidarea fundaţiei – n.r.), conform Dispoziţiei de şantier emisă de proiectant. Executantul nu a avut, astfel, posibilitatea de a executa lucrările de amenajare a curţii exterioare şi a ultimelor finisaje în termenul legal”, a transmis municipalitatea printr-un comunicat de presă, la solicitarea ziarului CRIŞANA.

„Lucrarile de injectare cu noile proceduri tehnologice s-au finalizat la începutul lunii octombrie. În prezent se execută următoarele tipuri de lucrări: pavarea curţii exterioare, zugrăvirea clădirii pe partea exterioară şi se execută stratul de mozaic la treptele principale de acces în cladire”, se precizează în comunicat.

Valoarea totală a proiectului având ca obiectiv „restaurarea, valorificarea şi introducerea în circuitul cultural a clădirii Muzeul Francmasoneriei – monument istoric de importanţă locală, în vederea valorificării patrimoniului cultural în stil ecletic şi secesion şi a identităţii culturale pentru impulsionarea dezvoltării turistice a municipiului Oradea” este de peste 5,5 milioane de lei.