În aceste zile, a fost pus în funcţiune, pe Şoseaua Borşului, primul crematoriu uman din Bihor şi din partea de vest a ţării. Crematoriul Phoenix funcţionează în baza unui certificat de conformitate eliberat de DSP Bihor, în schimb, Agenţia de Protecţia a Mediului nu a fost înştiinţată despre această investiţie, la fel nici Primăria Oradea.

Peste drum de Vama Oradea, pe Calea Borşului nr. 38/L, a fost pus în funcţiune „primul crematoriu uman modern din România". Potrivit proprietarului, Dorin Gherghev, doar în Bucureşti mai există o astfel de activitate, însă nu la acest nivel ridicat de calitate. Crematoriul uman funcţionează într-o hală închiriată de firma Phoenix Cremation Services. Aici a fost montat un cuptor TABO adus din Suedia, prevăzut cu comenzi pe un calculator care are legătură directă cu firma din Stockhlom. Instalaţia este prevăzută cu două camere, în prima cameră temperatura ajunge până la 1.100 grade, aici fiind ars cadavrul, iar în a doua cameră, unde se ajunge la 550 grade, se distrug resturile, pentru a elimina toate mirosurile sau fumul. Au fost aduse patru camere de frig, cu o capacitate totală de 16 locuri. "Timpul de ardere al cadavrului variază între 60-90 de minute, cenuşa, care ajunge la 3-4 kilograme, fiind separată de metale", a declarat Dorin Gherghev. În ce priveşte costurile, acestea se ridică la 2.100 de lei, valoarea ajutorului de deces pentru persoanele asigurate. Slujba este oficiată de către un preot reformat sau catolic. Potrivit patronului crematoriului, acesta este deja funcţional. Însă, până în prezent nu a operat nicio incinerare. "Capacitatea de operare este de 4-5 cadavre pe zi. Investiţia se ridică la peste jumătate de milion de euro. Este o tehnică curată pentru mediul urban. Am ales acest loc marginal, din nevoie", a precizat Gherghev. Acesta face referire la tentativa sa din primăvară, când a încercat să deschidă un crematoriu uman la Oşorhei, însă nu a primit avizul de la Agenţia de Protecţia Mediului.

Un singur aviz, mai multe semne de întrebare

Pentru a scăpa de complicaţiile legislative, Gherghev a închiriat spaţiul de la o firmă privată, fără a mai solicita autorizaţie de construire de la Primăria Oradea sau aviz de la APM Bihor. "Singurul aviz de care avem nevoie este cel al DSP Bihor. Acest document l-am şi obţinut", a adăugat Gherghev. Potrivit directorului DSP Bihor, Marius Pîrcioagă, instituţia a eliberat un act de reglementare sanitară Notificare privind certificarea conformităţii pentru obiectivul crematoriu. "Eliberarea actului de reglementare sanitară s-a efectuat în conformitate cu Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei, cu modificările şi completările ulterioare şi cu Ordinul M.S. nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei. Dacă toate normativele sanitare au fost respectate, nu puteam să nu le dau avizul. Era considerat un abuz în serviciu", ne-a precizat Marius Pîrcioagă. Acesta a mai adăugat că, în opinia sa, această activitate e binevenită, în condiţiile în care, săptămânal, erau formulate 2-3 solicitări de eliberare a unor paşapoare mortuare pentru Ungaria. Conform Primăriei Oradea, acest crematoriu nu funcţionează într-o construcţie legală. "Hala a fost construită în mod ilegal. Nu are autorizaţie de construcţie. Clădirea aparţine firmei SC Internaţional şi a fost închiriată către Phoenix Cremation Services. Deci, crematoriul funcţionează ilegal. Primăria s-a sesizat la începutul săptămânii şi pot spune că se va aplica amendă", ne-a declarat Mirela Macra, reprezentantul Biroului de presă în cadrul Primăriei Oradea. În ce priveşte certificatul de urbanism, care se solicită pentru orice modificare în interiorul unei clădiri, acesta nu a fost solicitat de către firma de servicii funerare. Nici APM Bihor nu a primit nicio solicitare în vederea emiterii de către instituţie a unui acord de mediu. Însă, cum legislaţia în domeniu este destul de ambiguă, reprezentanţii instituţiilor statului s-au ferit să dea un verdict în ce priveşte legalitatea sau nu a funcţionării acestui crematoriu.