Viceprimarul Florin Birta a făcut vineri, 16 noiembrie, inspecţia utilajelor folosite la deszăpezire de către operatorul de salubritate RER Ecologic Service. Potrivit contractului cu municipalitatea, RER trebuie să aibă pregătite 27 de utilaje pentru deszăpezire, însă, în acest an, operatorul de salubritate are la dispoziţie, în plus, alte 13 utilaje.

 

În cadrul inspecţiei, conducerea RER a menţionat că stocurile de antiderapant sunt asigurate. „Avem pregătite stocurile de sare, de nisip, de clorură de calciu, de fulgi de magneziu necesare pentru toate zonele orașului. Toate cele 932 de străzi din municipiul Oradea sunt incluse în programul de deszăpezire pentru cele patru tipuri de urgențe. Vom acționa din patru puncte, unul dintre acestea fiind chiar aici pe str. Moreni, un alt punct va fi la sediul RER de pe str. Tudor Vladimirescu, altul pe str. Gheorghe Doja și ultimul pe str. Uzinelor”, a menţionat, la sfârşitul inspecţiei, viceprimarul Florin Birta. El a adăugat că, potrivit contractului de deszăpezire încheiat între Primăria Oradea și RER, 27 de utilaje trebuie să fie la dispoziţie pentru a acţiona pe străzile municipiului în perioada sezonului de iarnă. Însă, în acest an, RER are la dispoziţie 13 utilaje în plus. „Practic, vom avea la dispoziție 40 de utilaje, care toate vor putea fi folosite dacă condițiile din teren vor impune acest lucru. Totodată, sunt 174 de persoane care vor asigura buna desfășurare a procesului de deszăpezire. Mai mult, a fost amenajată aici o încăpere dotată inclusiv cu paturi care va funcționa ca un centru permanent pentru ca cei care lucează pe utilaje să-l poată folosi”, a mai menţionat Florin Birta.

La rândul său, Florin Gontariu, director general tehnic-investiții în cadrul RER a precizat că firma de salubritate are încheiat un contract cu furnizorul de sare Salina Ocna Dej pentru 4.000 de tone cu posibilitatea de suplimentare. „În acest moment, avem aici 1.200 de tone de sare. Suntem pregătiți și cu clorura de magneziu sub formă de fulgi pentru zona pietonală din Piața Unirii. Totodată, în tranzit pe calea ferată mai avem 45.000 l clorură de calciu, care estimăm să ajungă la Oradea cam într-o săptămână. Deci, în total, vom avea 60.000 de litri de clorură de calciu pentru arterele centrale, altele decât Piața Unirii”, a menţionat Florin Gontariu.

La apariţia zăpezii, în Oradea se va interveni în ordinea priorităţilor: astfel, urgenţa I presupune deszăpezirea arterelor principale, a căilor mijloacelor de transport în comun, a intrărilor şi ieşirilor din oraş; urgenţa a II-a presupune intervenţia pentru deszăpezirea căilor de legătură dintre cartiere; urgenţa a III-a vizează toate străzile asfaltate din oraş, iar urgenţa a IV-a toate străzile neasfaltate din municipiu.

Toate utilajele care ies în oraş sunt dotate cu GPS, pentru ca de la centrul de control al RER să se poată vizualiza în timp real situarea şi evoluţia acestora în teren.