Pompierii bihoreni vor marca, anul acesta, data de 13 septembrie – Ziua Pompierilor din România fără festivităţi cu publicul şi, pentru prima dată în ultimii ani, fără ca cei mici să le calce pragul, aşa cum obişnuiau să o facă.

Aflaţi în prima linie în faţa dezastrelor, în ultimele luni, salvatorii bihoreni au fost nevoiţi să facă faţă şi pandemiei, sutelor de transporturi efectuate cu pacienţi Covid, triajului din vămi sau supravegherea convoaielor, totul pe lângă incendii, accidente ori inundaţii. În medie, în primele opt luni ale anului, ISU Bihor a desfăşurat 40 de misiuni pe zi.

Comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a judeţului Bihor a organizat, ieri, o conferinţă de presă, prezentând activitatea instituţiei pe primele opt luni ale acestui an. Potrivit informaţiilor, în perioada ianuarie-august, ISU a desfăşurat 9.659 de misiuni, în medie 40 zilnic. Dintre acestea, 2.404 au fost intervenţii pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, 6.000 intervenţii ale echipajelor SMURD, respectiv 1255 recunoaşteri în teren şi exerciţii. Din totalul intervenţiilor, 625 au fost la incendii, 614 fiind la alte situaţii de urgenţă, cum ar fi inundaţii, fenomene meteo periculoase, distrugere de muniţie. Acestor misiuni li se adaugă cele aferente gestionării situaţiei pandemice generată de Covid. Pompierii au instalat corturi de triaj epidemiologic, au asigurat transportul persoanelor care au intrat în ţară către locurile de carantină sau către limita de judeţ, au efectuat misiuni de decontaminare, asigurare suport operaţional şi flux informaţional la nivelul CJCCI, în total 555 de misiuni. Aproape 340 de transporturi ale persoanelor confirmate cu Covid-19 au fost realizate, fiind de asemenea, înregistrate 41 de situaţii în care s-a intervenit cu echipajele specializate de descarcerare. În primele opt luni ale anului, 8.425 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD, 7.545 de adulţi şi 880 de copii. În perioada analizată au fost salvate patru persoane, 12 au fost rănite şi două au decedat în urma producerii unor incendii. Valoarea bunurilor salvate în urma incendiilor se ridica la peste 42 milioane de lei, iar a bunurilor distruse, la peste 5,5 milioane de lei.  „Am luat contact din primul moment cu pandemia, a fost un efort deosebit pentru a face faţă. Am susţinut logistic activitatea din punctele de trecere a frontierei, transportul suspecţilor sau a persoanelor infectate. Activitatea Inspectoratului a fost neîntreruptă şi am reuşit să ne ducem la îndeplinire misiunile. Indiferent de ce s-a întâmplat şi ce provocări am avut, activitatea ISU nu a fost afectată, chiar dacă evenimentele s-au suprapus. Colegii mei sunt tonici, optimişti şi sănătoşi”, a declarat col. Sorin Caba, inspectorul şef al ISU „Crişana”.

 

 

Ancheta în cazul incendiului de la Piaţa Cetate

ISU Bihor a verificat şcolile din judeţ urmând să verifice şi toate spaţiile unde vor fi amenajate secţii de votare, majoritatea tot instituţii de învăţământ, 89 de locaţii fiind fără autorizaţie la incendiu, cifră similară celei de anul trecut. O altă activitate finalizată de ISU recent a fost ancheta efectuată în urma incendiului izbucnit la Piaţa Cetate din Oradea. „Ancheta a fost finalizată, noi am efectuat cercetările şi am înaintat dosarul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor”, a precizat col. Sorin Caba, adăugând că detalii legate de cauza incendiului poate oferi doar instituţia care efectuează cercetarea penală. În ceea ce priveşte Ziua Pompierilor din România, anul acesta data de 13 septembrie va fi marcată doar prin avansările în grad, lipsind toate manifestările cu care publicul, în special copiii, erau obişnuiţi. „Din păcate, anul acesta, data de 13 septembrie va fi fără porţi deschise şi fără evenimentele dedicate în special copiilor. Vom realiza în cadrul instituţiei avansările în grad, 10 colegi, şi vom oferi 48 de plachete celor care s-au remarcat. De asemenea, duminică, vom depune o coroană de flori la statuia din faţa unităţii. Ne pare rău în special pentru cei mici, pentru că majoritatea evenimentelor le erau dedicate”, a mai spus col. Sorin Caba.  

                                      

Dotări unice în ţară

Anul acesta, prin distribuire de la IGSU, inspectoratului i-au fost repartizate două autocamioane de intervenție, două autospeciale pentru descarcerare, un buldoexcavator și remorcă trailer pentru transportul acestuia și o autospecială de primă intervenție și comandă. De asemenea, de la Fundația pentru SMURD a fost primită o autoutilitară – Centru mobil de instruire paramedici, iar din fondurile asigurate de CJ Bihor a fost achiziționat un container tip rezervor pentru transport apă, prevăzut cu o motopompă transportabilă și tun apă. „Ne-am stabilit pentru anul acesta mai multe obiective, printre care şi dotarea şi menţinerea în stare de activitate a autospecialelor existente. Peste 65% dintre autospecialele de stins incendii au peste 30 de ani, dar am reuşit să le menţinem funcţionale. Anul acesta am reuşit să achiziţionăm un container tip rezervor pentru transport apă, prevăzut cu motopompă transportabilă şi tun, unic în ţară. Ne-am inspirat din ce am văzut în alte ţări, a fost fabricat în România după un proiect pe care noi l-am gândit. Pe viitor dorim să avem cinci astfel de echipamente, distribuite la unităţile din judeţ”, a declarat col. Sorin Caba, inspectorul şef al ISU “Crişana”. Containerul Abroll este destinat pentru a transporta o cantitate de şapte mii de litri de apă necesară pentru stingerea incendiilor. Containerul are în componenţă un rezervor de apă, o scară fixă de acces pe rezervor, respectiv în partea din spate o platformă pe care este amplasată o motopompă transportabilă împreună cu instalaţia aferentă pentru alimentarea acesteia din rezervorul de apă. Instalaţia care face legătura între rezervorul de apă şi motopompa transportabilă este astfel realizată încât să permită alimentarea rezervorului atât din surse naturale de apă, fără presiune, din surse sub presiune, precum şi utilizarea de către motopompă a apei stocate în rezervor, funcţie de necesităţile operaţionale.