Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a participat ieri, 20 iunie, la invitația prim-ministrului Nicolae Ciucă și a ministrului Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, Cseke Attila, la semnarea contractului pentru realizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județean, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Aceasta este prima finanțare prin PNRR obținută de Consiliul Județean Bihor, valoarea proiectului fiind de 237.000 euro euro, fără TVA.

„Planul de Amenajare a Teritoriului Județean (PATJ) este un document esențial la care se raportează orice Plan Urbanistic General (PUG) al oricărei localități din Bihor. Planul are caracter director şi reprezintă expresia spaţială a programului de dezvoltare socio-economică a judeţului. Planul de amenajare a teritoriului judeţean se corelează cu Planul de amenajare a teritoriului naţional, cu Planul de amenajare a teritoriului zonal, cu programele guvernamentale sectoriale, precum şi cu alte programe de dezvoltare, iar prevederile Planului de amenajare a teritoriului judeţean devin obligatorii pentru celelalte planuri de amenajare a teritoriului şi de urbanism care le detaliază. Fiecare judeţ trebuie să deţină Planul de amenajare a teritoriului judeţean şi să îl reactualizeze periodic, la 5-10 ani, în funcţie de politicile şi de programele de dezvoltare ale judeţului”, precizează CJ Bihor.

Prin contractul semnat ieri se decontează plata pentru PATJ-ul comandat de CJ Bihor în aprilie 2020. Acesta este în curs de realizare, efectuându-se până acum 3 etape din cele 4. Ultima etapă este cea de avizare a documentului.

Urban team este firma care prestează serviciul de actualizare a PATJ-ului. Valoarea contractului este de 946.050 lei cu TVA.

Proiectul pentru decontarea sumei a fost depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 10 - Fondul local, I.4 - Elaborarea/actualizarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană.

Potrivit Guvernului, de la jumătatea lunii mai 2022, când a fost deschisă platforma digitală pentru prima rundă din Componenta 10 - Fondul local, au fost depuse 3.261 de cereri de finanțare însumând mai mult de 1,6 miliarde de lei, aproape 60% din fondurile alocate acestei componente. Termenul de finalizare a apelului de proiecte este 30 iunie.