DSVSA Bihor a anunţat că au fost diagnosticate la porcii domestici trei focare de pestă porcină africană în localitatea Șilindru, comuna Șimian. În schimb, la porcii mistreți nu au fost confirmate cazuri noi de evoluție a bolii. Pe de altă parte, au fost ridicate măsurile de restricție sanitar veterinare la nivelul localității Diosig.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat că, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA, în județul Bihor au fost diagnosticate la porcii domestici trei noi focare în localitatea Șilindru – comuna Șimian.

„Totodată, informăm asupra faptului că, urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, a fost stins focarul de PPA din localitatea Leș (comuna Nojorid), fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru acestă localitate”, menţionează directorul DSVSA Bihor, Remus Moţoc.

Numărul focarelor active de PPA la porcul domestic din județ este în prezent de 10, afectând următoarele localități: Săcueni (două focare) și Ciocaia (trei focare), Crestur (un focar), Cheț (un focar), Șilindru (trei focare).

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate. În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, nu au fost confirmate cazuri noi de evoluție a bolii, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind de 11.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. La această dată, la nivel de DSVSA Bihor, au fost despăgubiți integral toți proprietarii afectați până în data de 31 ianuarie 2020 și sunt în curs de evaluare dosarele de despăgubire aferente celor trei focare nou diagnosticate.

Pe de altă parte, DSVSA Bihor a anunţat că, prin finalizarea aplicării măsurilor specifice stabilite prin Programul de măsuri adoptat în 17 ianuarie ca urmare a evoluției influenței aviare în localitatea Letavertes (Ungaria), au fost ridicate măsurile de restricție sanitar veterinare la nivelul localității Diosig. În contextul evoluției acestei boli la nivelul altor state membre se recomandă în continuare aplicarea măsurilor minime de biosecuritate în toate exploatațiile de păsări din județ, în special cu referire la: întreținerea și exploatarea tuturor păsărilor în spaţii de cazare sau adăposturi unde să poată fi izolate de contactul cu păsări sălbatice sau cu origine necunoscută; interzicerea accesului palmipedelor la luciul de apa; igienizarea și dezinfectarea tuturor vehiculelor şi echipamentelor utilizate pentru transportul păsărilor, cadavrelor, furajelor, gunoiului de grajd şi aşternutului din și către exploatațiile de păsări.