În cinstea martirilor şi mărturisitorilor morţi în temniţele comuniste, în fiecare an tinerii pornesc într-un pelerinaj pe jos, lung de 165 de km de la Bădăcin la Sighetu-Marmaţiei. Părinţii Congregaţiei Don Orione din Oradea sunt organizatorii perseverenţi ai acestei frumoase acţiuni pentru tineri

 

Ediţia din 2016 reuneşte circa 100 de tineri din toate colţurile ţării. Pelerinajul a început pe 22 august şi se încheie pe data de 1 septembrie. Localităţile pe unde trec îi întâmpină pe tineri cu emoţie şi amabilitate, oferindu-le, în limita posibilităţilor, mâncare şi cazare.

„Drumul pe jos până la Sighet este o acţiune de mare sacrificiu pentru tinerii participanţi, deoarece au de înfruntat intemperiile naturii, arşiţa, ploaia sau frigul în zona muntoasă. Cele zece zile rămân o experienţă marcantă pentru fiecare, atmosfera de bucurie şi de fraternitate devenind un suport motivaţional semnificativ. Părinţilor Congregaţiei Don Orione, organizatorii frumoasei acţiuni pentru tineri, li se cuvin cele mai calde mulţumiri pentru toate dificultăţile asumate cu responsabilitate de-a lungul anilor”, spune prof. înv. Florica Bodea.

De 16 ani tinerii pelerini cinstesc memoria lui Iuliu Maniu luând parte la pelerinajul anual care pornește de la mormântul simbol din Bădăcin - locul în care ar fi trebuit să se odihnească Iuliu Maniu - și se sfârșește la Groapa Comună din Sighetu Marmației.

Pelerinii s-au întâlnit la biserica greco-catolică „Sfânta Treime” din Șimleu Silvaniei, după care au pornit spre Bădăcin, prima localitate în care au și înnoptat. Scopul pelerinajului este comemorarea episcopilor și a martirilor care au murit sau au îndurat tortură şi batjocură în închisorile comuniste. În puşcăria Sighet a murit Iuliu Maniu alături de alţi patru episcopi greco-catolici, preoţi şi mulţi demnitari din perioada interbelică, „duşmanii de clasă” ai comuniştilor. Când a murit, pe data de 5 februarie 1953, comandantul închisorii a anunțat telefonic la București decesul lui Maniu, spunând doar atât: „S-a stins lumina în celula 3”.

Ca în fiecare an, prima localitate vizitată de pelerini este satul Bădăcin, unde se merge la Casa Memorială „Iuliu Maniu”, la mormintele familiei și la biserică. Pe parcursul zilelor care urmează, ei vor străbate mai multe localități, printre care: Bocșa (satul natal al lui Simion Bărnuţiu), Bocșița, Cehu Silvaniei, Băsești (locul în care s-a născut Gheorghe Pop de Băseşti), Ulmeni, Mireşu Mare, Baia Mare, Şişeşti, Hărnicești, Giuleşti (localitatea de origine a fruntaşului ţărănist Ilie Lazăr), Vadu Izei, și, în final, Sighetu Marmaţiei care va fi traversat până la Cimitirul Săracilor. Pe data de 29 august, se sărbătoreşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, iar pelerinii vor participa la Sfânta Liturghie care se va celebra închisoarea din centrul oraşului, azi Memorialul victimelor comunismului.

 

Reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu

Firul roșu care unește pelerinajul Bădăcin-Sighet de Campania publică de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” este cinstirea unui personaj istoric şi martir, care, prin testamentul său, își exprimă dorința ca pe domeniul casei sale să fie organizate activități cu și pentru tineri. Ca să legăm şi noi, generaţia de azi, lucruri bune de cele înfăptuite de înaintașii noștri, putem sprijini acest proiect, în continuare, donând în conturile:

Lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro - RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730 deschise la Raiffeisen Bank.