Consiliul Județean Bihor a aprobat, în şedinţa de ieri, 26 octombrie, proiectul de hotărâre privind depunerea cererii de finanțare și a devizului general estimativ pentru realizarea inelului rutier metropolitan care va trece prin comunele Nojorid, Sânmartin și Oșorhei.

Drumul va avea două benzi și o lungime de 16,78 de kilometri. Pe traseu vor fi construite două pasaje, două viaducte și vor fi amenajate patru intersecții giratorii.

Valoarea estimată a proiectului este de 253.326.770,65 lei, cu TVA (50 milioane euro), iar perioada de implementare va fi de 84 de luni (7 ani). Finanțarea proiectului ar urma să fie asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

„E un proiect important care va asigura o mobilitate metropolitană foarte bună, alături de celelalte proiecte care sunt pe rol în acest moment. De exemplu, dacă cineva vine de la Arad sau Timișoara pe drumul expres și vrea să meargă la Băile Felix, nu mai intră în Oradea, ci coboară de pe drumul expres la Livada, intră pe centura Nojorid, ajunge imediat pe acest inel rutier și în 3 minute este la Cordău, la girație, coboară și intră direct în stațiune. De asemenea, dacă cineva vrea să meargă din zona Hidișel înspre Cluj-Napoca, nu mai intră pe centura Oradea, ci prin Sânmartin, urcă pe acest inel și iese spre Oșorhei. Acest pachet de proiecte va rezolva circulația în zona metropolitană a municipiului Oradea pe o rază de 20-30 de kilometri în anii următori, această zonă fiind cea mai aglomerată”, a declarat preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa ordinară.

Inelul rutier metropolitan va fi realizat prin intermediul unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară (ADI), formată din Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea, în baza unui acord între cele două administraţii. Acordul de parteneriat a fost aprobat, de asemenea, în şedinţa de ieri, de către consilierii judeţeni, în timp ce consilierii municipali au aprobat parteneriatul în şedinţa de luni, 25 octombrie, a Consiliului Local Oradea.

Potrivit acordului, Consiliul Județean Bihor se obligă să depună și să înregistreze la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației cererea de finanțare pentru proiectul „Inel rutier metropolitan Oradea” și pune la dispoziția ADI suma minimă prealocată în cadrul PNI „Anghel Saligny”, de 140 de milioane de lei, cu TVA. În total, din cele 50 de milioane de euro, 40 de milioane euro ar urma să provină din Programul „Anghel Saligny”, resul de 10 milioane ar trebui să fie contribuţia celor două administraţii.

Primăria Oradea sprijină Consiliul Județean Bihor în vederea depunerii cererii de finanțare și pune la dispoziția ADI suma minimă prealocată în cadrul PNI „Anghel Saligny”, de 43 de milioane de lei, cu TVA.

Pentru realizarea acestui proiect au fost aprobate și acorduri de parteneriat cu primăriile comunelor care vor fi traversate de inelul rutier. 

În privinţa părţii de nord a zonei metropolitane, Bolojan a anunţat că va fi încheiată o nouă asociere pentru „a realiza în parteneriat proiectul centurii Biharia și drumul de legătură dintre această centură și localitatea Paleu”.