În scopul creării unei infrastructuri de inovare și transfer tehnologic în Bihor, Consiliul Județean, împreună cu Universitatea din Oradea, a pus bazele unui Parc Științific și Tehnologic. Săptămâna aceasta, proiectul va fi votat atât în Consiliu Județean, cât și în Senatul Universității.

 

Pentru a anunța stadiul proiectului, vineri, în sala mare a Consiliului Județean (CJ) Bihor, a fost organizată o conferință de presă la care au participat vicepreședintele CJ Bihor – Ioan Mang și rectorul Universității din Oradea – Constantin Bungău.

„Acest parc va pune în valoare cercetarea științifică de la Universitate. În ședința de Consiliu Județean de marți, proiectul va fi pe ordinea de zi și nu vedem motive pentru care să nu treacă. Vrem să depunem cât mai repede proiectul la ADR Nord-Vest”, a spus Ioan Mang.

Constantin Bungău a explicat cum va funcționa și care va fi structura parcului.

„Ne dorim construirea în 18 luni a unei clădiri cu o suprafață desfășurată de 5.417.78 mp, dotată cu mobilier și echipamente de cercetare, plus amenajarea unei parcări de 63 de locuri. Scopul este prestarea de către Universitate a unor servicii de transfer tehnologic către agenții economici din Bihor. Vorbim aici despre transfer tehnologic în domenii variate, cum este eco-nano-tehnologii și materiale avansate, tehnologii informaționale și de comunicații, spațiu și Securitate, Sănătate, Bioeconomie, Energie, Mediu și schimbări climatice. Bugetul proiectului este de aproximativ 7 milioane de euro. Beneficiari ai proiectului vor fi companiile din Oradea, județul Bihor și regiunea Nord-Vest care își desfășoară activitatea atât în Parcurile Industriale, cât și în afara acestora. Se dorește crearea unor centre de cercetare private și publice (prin utilizarea infrastructurii și a serviciilor nou create și prin comercializarea rezultatelor cercetării), Start-up-uri, Spin-off-uri – prin accesul la infrastructura de birouri și utilități precum și accesul la laboratoare și echipamente tehnice, sprijinirea doctoranzilor și cercetătorilor – prin accesul la locuri de muncă în domeniul CDI”, a spus Constantin Bungău, care a subliniat că, în acest fel, Universitatea își va atinge una din țintele cele mai importante, producerea de inovare.

Parteneri în proiect sunt CJ Bihor, Universitatea din Oradea, Societatea Parcuri Industriale Bihor, Societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor.