Parcul Natural Cefa va deveni arie protejată
Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a iniţiat un proiect de hotărâre a Guvernului privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru Parcul Natural Cefa, proiect aflat momentan în faza de avizare interministerială.
Această iniţiativă a devenit posibilă ca urmare a derulării în zonă a Proiectului PHARE CBC RO 2003/005 702-01 "Culoar româno-maghiar pentru conservarea biodiversităţii". Unul dintre obiective a fost realizarea demersurilor pentru declararea Parcului Natural Cefa, în conformitate cu recomandările Uniunii Europene privind propunerea şi pregătirea suprafeţelor în vederea declarării ca situri Natura 2000. La baza elaborării acestui proiect de HG se află un studiu de fundamentare a cărui documentare ştiinţifică a fost întocmită de Regia Naţională a Pădurilor - Direcţia Silvică Oradea, Administraţia Parcului Natural Apuseni. Studiul a fost elaborat luând în considerare angajamentul Direcţiei Silvice Oradea, în calitate de beneficiar al Proiectului PHARE CBC, de constituire a acestui parc ca arie protejată integrată în culoarul româno-maghiar pentru conservarea biodiversităţii, precum şi a recomandărilor Comisiei mixte Româno-Maghiare pentru Protecţia Mediului.
Zona propusă a fi declarată parc natural se află în interiorul sitului de importanţă comunitară Cefa, desemnat prin ordinul ministrului Mediului şi Dezvoltării Durabile, privind declararea siturilor de importanţă comunitară ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România. Totodată, suprafaţa parcului se află în aria de protecţie specială avifaunistică Pescăria Cefa-Pădurea Rădvani. Pentru proprietarii de terenuri din această zonă care vor avea restricţii de utilizare a terenurilor după instituirea regimului de arie protejată se vor asigura plăţi compensatorii. Până în prezent, pentru elaborarea şi implementarea proiectului de act normativ şi-au dat acordul Consiliul Judeţean Bihor, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Oficiul Judeţean pentru Consultanţă Agricolă Bihor, Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii "Grupul Milvus", Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România şi Societatea Ornitologică Română. Derularea proiectului şi declararea Parcului Natural Cefa au condus deja la intensificarea colaborării transfrontaliere româno-maghiare, în beneficiul protecţiei naturii şi a dezvoltării socio-economice a comunităţilor locale învecinate.
Odată cu instituirea regimului de arie naturală protejată se vor crea premisele pentru promovarea zonei ca viitor parc natural transfrontalier şi pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale din zona de frontieră româno-ungară.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.