Zece autobuze second-hand MAN Lion City au ajuns în această săptămână în autobaza OTL. Produse în anul 2008, ele au fost aduse din Olanda, preţul de achiziţie fiind de 17.950 euro bucata. Potrivit directorului OTL, Viorel Pop, acestea ar urma să circule pe liniile din Oradea timp de cel puţin 5 ani, însă, pe viitor, se are în vedere înnoirea parcului auto cu autobuze electrice.  

OTL a prezentat ieri unul dintre cele 10 autobuze second-hand MAN Lion City care au ajuns la Oradea în această săptămână. Directorul OTL, Viorel Pop, a menţionat că s-a recurs la achiziţionarea de autobuze second-hand pentru că unele vehicule din parcul auto al OTL se confruntă cu probleme tehnice. El a dat exemplu reparaţiile la cutia de viteze automată a unui autobuz care au costat 10.000 euro. În aceste condiţii, s-a organizat o licitație publică, la care au depus oferte două firme: una din Ploieşti, respectiv Womy, care a câștigat licitaţia. Societatea de transport local orădeană a plătit 17.950 euro pentru fiecare autobuz MAN, suma totală pentru cele 10 bucăţi fiind mai mică decât dacă ar fi fost achiziţionat un autobuz nou, estimat la preţuri între 180.000 şi 225.000 euro.  Potrivit lui Viorel Pop, autobuzele, produse în 2008, au o capacitate de 89 de locuri (41 pe scaune şi 48 în picioare), sunt dotate cu aer condiţionat, iar norma de poluare este Euro 4. Înainte de a intra pe traseu, cele 10 autobuze vor verificate de Registrul Auto Român, iar între timp vor fi dotate cu sistemul e-ticketing. Directorul Viorel Pop a anunţat că OTL ia în calcul montarea de camere video în aceste autobuze, care să fie monitorizate în colaborare cu Poliţia Locală, astfel încât să se poată interveni rapid în caz de probleme.

„Sperăm că acestea sunt ultimele autobuze second-hand pe care le achiziţionează OTL”, a afirmat Viorel Pop, care a anunţat că intenţia societăţii pe care o conduce este să se orienteze spre înlocuirea actualei flote cu autobuze electrice. Mai exact, această nouă strategie e legată de capacitatea de recuperare a energiei electrice de la tramvaiele care circulă în municipiu. Pop susţine că, după achiziţionarea tramvaielor Tatra 4, se recuperează aproximativ 25% din energia electrică folosită, procentul putând creşte odată cu achiziţionarea tramvaielor noi. Totodată, OTL vrea să elaboreze un proiect pentru montarea unei staţii de alimentare cu energie electrică a autobuzelor și mașinilor mici.

Pe de altă parte, societatea de transport local a depus un proiect de finanţare prin Programul Ro-Hu pentru achiziţia a 10 autobuze noi Euro 6 şi modernizarea sistemului de e-ticketing.