În microuniversul rural se nasc și trăiesc oameni care cunosc, respectă şi pun în valoare elementele cultural-tradiţonale ale zonei în care convieţuiesc, prin cel mai autentic grai strămoşesc, exprimat prin melodiile populare interpretate de artişti valoroşi ai foclorului naţional.         

Este necesar ca aceste haruri să fie cultivate cu discernamânt, să fie valorificate și etalate societăţii, pentru ca, astfel, să apară un profesionist sau un artist renumit şi apreciat de comunitate. Adrian Bojan a înţeles aceste lucruri şi s-a dedicat, cu talent şi har, să promoveze cântecele populare din zona bihoreană și, în special, din zona natală - comuna Sânnicolau Român. Dorinţa arzătoare de a transmite, picătură cu picătură, din fluviul tumultuos al creaţiei populare, precum şi a perseverenţei pentru culegerea de la strămoșii familiei a cântecelor populare, au pus în evidență caracterele vocale interpretative ale lui Adrian Bojan, încadrându-l între intrepreții merituoși ai muzicii populare bihorene. A parcurs un drum lung, pentru că, de mic copil, s-a străduit să-și confirme talentul prin participări la diferite concursuri, festivaluri locale și specatcole dedicate evenimentelor religioase, naționale și internaționale organizate de Uniunea Femeilor, Cercul Militar Oradea, Biblioteca virtuală Elit și autoritățile locale din județul Bihor. Promovarea ca interpret vocal de muzică populară a lui Adrian Bojan, a fost susținuă de către domnul ec. Ioan Degău - director Banccoop Bihor, ing. Miorița Săteanu - cetățean de onoare al municipiului Oradea, Dumitru Marin Munge -  primarul comunei Sânnicolau Român, prof. Ana Codrean Petrila - mentor, prof. Maria Matei și Ioan Sorin Roman - deputat în Parlamentul României.

Rezultatul tuturor evoluțiilor scenice-artistice s-au concretizat, recent, prin selecția organizață de Radiodifuziunea Română, prin care se oferă șansa interpretului vocal Adrian Bojan de a înregistra zece piese din repertoriul personal cu Orchestra de Muzică Populară Radio, dirijată de maestrul Adrian Grigoraș, în studiourile Radiodifuziunii Române. Aceste înregistrări se vor găsi în fonoteca Radiodifuziunii, alături de valoroasele cântece populare interpretate de renumiții și  consacrații interpreți bihoreni care ne fac cinste în țară și peste hotare prin evoluțiile lor artistice: Maria Haiduc, Florica Bradu, Florica Zaha, Cornel Borza, Leontin Ciucur, Romina Nemeș, Denisa Ghib, Lorena Ghib, Maria Sidea, Viorica Marc Bulzan, Marius Hinsu,Viorica Flintașu, Irina Mihoc și mulți alții...

Selecția interpretului vocal Adrian Bojan pentru a realiza înregistrări la Radiodifuziunea Română este o dovadă a evoluției, sârguinței, talentului și, mai ales, a interesului dedicat promovării muzicii populare bihorene.

Pentru toate acestea, Adrian  Bojan merită felicitări și aprecieri, pentru modul în care scoate în evidenţă valorile culturii rurale ale acestor meleaguri, dar şi pentru că reușește să dezvăluie și face cunoscute frumuseţile  tradiţionale ale datinilor, spre a fi păstrate și transmise generaţiilor viitoare.

Ing. Miorița SĂTEANU, cetățean de onoare al municipiului Oradea