În primele zile din noul an, locuitorii de pe Crișul Repede au ales să iasă din casă, pentru a face mișcare sub cerul liber, fie în parcuri, fie pe malul Crișului, încurajați de cele câteva grade în plus din termometre.

Începând cu anul 2018, Primăria Oradea a demarat proiecte de regenerare urbană, prin reconfigurarea unor zone aflate în paragină, fie prin demolarea unor clădiri dezafectate, fie prin preluarea unor terenuri și regândirea întregului spațiu ca o zonă utilă și plăcută pentru locuitorii acelei zone.

În cadrul acestui amplu program de regenerare urbană, municipalitatea orădeană a început, la finalul lunii noiembrie a anului 2019, reconfigurarea zonei de pe strada Barcăului, care a devenit, ulterior, un coridor verde, delimitat de străzile Oneștilor și Ovidiu Densușeanu (şoseaua de centură).

„Coridorul verde Barcăului”, întins pe o suprafață totală de aproximativ patru hectare, este unul dintre locurile preferate de orădenii din cartierul Ioșia care vor să facă mișcare.

Tineri, copii sau persoane trecute de prima tinerețe ies, în diferite momente ale zilei, să alerge pe pista nouă din tartan. Lungimea pistei de alergare din jurul coridorului este de 2,2 km, iar lățimea este de 1m. Pista înconjoară întreg coridorul verde Barcăului, care este amenajat în trei sectoare: zona A - pentru odihnă activă, zona B - pentru joacă și recreere și zona C - pentru odihnă pasivă.

Indiferent de vreme sau de vremuri, acest parc este vizitat de zeci de orădeni.

„Am venit în parc, pentru a face puțină mișcare după sărbători. Locuim aproape, iar vremea bună ne-a încurajat să petrecem minute frumoase direct sub cerul liber”, ne-au declarat Teodora și David, doi copii de 7, respectiv 8 ani, elevi la Liceul „Don Orione” din Oradea. Aproximativ două ore au stat micii sportivi în parc, timp în care s-au luat la întrecere, testându-și abilitățile fizice la diferite probe, sub atenta supraveghere a părinților lor.

„Ne face plăcere să venim aici. E o zonă liniștită, aproape de case, iar aerul pare mai puțin poluat. După mesele bogate de sărbători, un pic de mișcare este mai mult decât binevenită”, ne-au spus și doi tineri, aflați luni pe platforma pentru fitness în aer liber a parcului.

Finanțat din fonduri europene

Finanţat din fonduri europene, parcul de pe strada Barcăului din Oradea este structurat în trei sectoare distincte: zona A - pentru odihnă activă (sport, fitness), având o suprafață de 16.178 mp, zona B - pentru joacă și recreere (terenuri de joacă, peluze cu o mare varietate de plante cu forme și dimensiuni diferite), cu o suprafață de 11.305 mp și zona C - pentru odihnă pasivă - plimbări, odihnă pe iarbă, alei din materiale naturale cu o suprafață de 10.591 mp. Facilitățile pentru sport constau într-un teren amenajat pentru jocul cu mingea, respectiv o platformă pentru fitness în aer liber, inclusiv pentru persoane cu dizabilități locomotorii. Pentru joacă și recreere, s-au amenajat echipamente de joacă pentru copii, mese de șah și mese cu bănci pentru picnic. Mobilierul urban constă în bănci, pergole, mese cu scaune pentru șah, coșuri de gunoi. De asemenea, au fost montate trei cişmele, dar şi toalete publice automate. În cadrul amenajării peisagistice au fost plantaţi 385 de arbori din speciile: arțar, mesteacăn, fag, magnolia, stejar, cedru, chiparos, precum şi 12.262 arbuşti ornamentali şi 700 bucăţi de plante florale perene. Nu a fost uitat sistemul de irigații și nici iluminatul. Aleile sunt iluminate pe toată perioada nopții, pe stâlpii de iluminat fiind montate camere de supraveghere. Lucrările, în valoare de 7.756.962, 87 lei fără TVA, au fost realizate de asocierea Construcții Bihor - Edildrum Construct.