Consiliul Local Oradea a aprobat ieri, în şedinţă extraordinară, participarea Oradiei ca membru fondator la constituirea Asociaţiei „ClusTherm Transylvania”. Asociaţia are ca scop valorificarea resurselor geotermale, termo-minerale, minerale terapeutice şi minerale naturale din zona de Nord-Vest a ţării. Municipalitatea speră că sediul asociaţiei va fi stabilit la Oradea, în clădirea fostului Hotel al Tineretului.

Consilierii locali au aprobat ieri participarea Oradiei, ca membru fondator”, în Asociaţia „ClusTherm Transylvania”, care, potrivit actului constitutiv, are sediul la Cluj-Napoca. Tot ieri, aleşii au aprobat alocarea a 500 lei, reprezentând contribuţia municipalităţii la constituirea patrimoniului iniţial al asociaţiei. „Se vorbeşte despre constituirea acestui cluster de câteva luni”, a menţionat viceprimarul Mircea Mălan. Potrivit acestuia, intenţia era ca sediul asociaţiei să fie la Cluj-Napoca, însă s-a ajuns la o înţelegere, urmând ca sediul să fie la Oradea, iar de coordonarea activităţii să se ocupe Primăria Oradea. „Lucrurile păreau să meargă într-o direcţie, iar Clujul urma să atragă sediul şi să gestioneze lucrurile de acolo. Am pus atunci întrebarea firească: unde sunt zăcămintele de geotermalism ale Clujului şi care sunt raţionamentele ca acest cluster, pe lângă cel de IT şi altele, să fie tot la Cluj?”, a precizat Mălan. De asemenea, acesta susţine că municipalitatea şi-a condiţionat participarea la această asociaţie de implicarea tuturor entităţilor care au „activitate relevantă în geotermalism”. „De ce Salina Turda figurează ca membru fondator, iar Beiuşul, care se încălzeşte cu apă geotermală, nu?”, a insistat viceprimalul orădean. Tot el a precizat că imobilul avut în vedere de municipalitate pentru a fi sediu al asociaţiei este fostul hotel al Tineretului de pe strada Cazaban, Primăria urmând să coordoneze activitatea. Mălan a menţionat că municipalitatea este îndreptăţită să obţină sediul acestei asociaţii pentru că are experienţă în derularea proiectelor de valorificare a zăcămintelor geotermale. „Am derulat cu succes câteva proiecte pe apă geotermală: sonda realizată pe fonduri norvegiene în zona Ceyrat pentru reinjectarea apei geotermale, iar acum este în licitaţie proiectul în valoare de 20 milioane euro privind încălzirea cu apă geotermală a cartierului Nufărul I. Avem alt proiect de 2,7 milioane euro în parteneriat cu Universitatea Oradea pentru a mări capacitatea de extracţie a sondei de acolo, astfel încât toate corpurile universităţii să beneficieze de apă geotermală, iar cartierul Ceyrat şi viitoarea sală polivalentă să se poată încălzi cu energie din apa geotermală”, a afirmat Mircea Mălan. El a amintit şi de intenţia de a realiza o investiţie de valorificare a apei geotermale şi la Ştrandul Ioşia. În privinţa Asociaţiei „ClusTherm Transylvania”, viceprimarul Oradiei a menţionat că municipalitatea, împreună cu Universitatea din Oradea, pregăteşte deja primul proiect: înfiinţarea unui centru de cercetare a proprietăţilor apei geotermale.

„Proiectul vizează amenajarea de laboratoare de cercetare şi analiză a calităţilor apei geotermale. Acestea ar urma să fie instalate în fostul Hotel al Tineretului din zona Cazaban. O suprafaţă de 200 metri pătraţi, din cea de 1.600 metri pătraţi cât are hotelul, va fi reabilitată cu bani europeni. Proiectul, în valoare de 2 milioane euro, ar urma să fie finanţat din fonduri nerambursabile”, le-a transmis viceprimarul consilierilor locali.

El a mai anunţat că şedinţa de constituire a asociaţiei va avea loc în data de 29 ianuarie, la Oradea.

Potrivit documentelor prezentate consilierilor locali, până acum, în asociaţie au fost cooptaţi, ca membri fondatori, agenţi economici (Hotel President, Farmec, Salina Turda, Perla 1 Mai etc), instituţii de învăţământ superior (Universitatea din Oradea, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj-Napoca şi Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca), 12 primării (Carei, Oradea, Salonta, Turda, Beclean, Livada, Negreşti-Oaş, Sângeorz-Băi, Tăşnad, Sânmartin, Tămăşeu, Vama), Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, GAL Ţinutul Haiducilor şi Zona Metropolitană Oradea. Numărul acestora ar putea creşte până la şedinţa de constituire a asociaţiei din 29 ianuarie, a mai menţionat viceprimarul Mircea Mălan.