La capitolul tăieri şi toaletări, operatorul local RER Vest care se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea are un spor de invidiat. În schimb, la întreţinerea puieţilor plantaţi, dovedeşte deficienţe uriaşe. 

Sunt secondaţi "cu brio" în activitate de compartimentul Spaţii verzi din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Oradea, cea care trebuie să monitorizeze tot ce mişcă în acest sector.  

Pe malul Crişului Repede, în zona fostei fabrici Metalica, şi str. Sovata, au fost plantaţi în jur de 40-45 de copaci de diferite specii, majoritatea de aproape patru metri înălţime şi cu circumferinţa de 24 cm. Secetea din ultima perioadă şi dezintereseul celor plătiţi să administreze spaţiile verzi din Oradea le-au venit de hac la peste 95% dintre puieţi. La o simplă trecere în revistă pot fi observaţi 41 de copaci tineri complet uscaţi, imposibil de salvat. Bani şi muncă irosită în zadar, însă nu şi pentru operatorul local RER Vest, care în toamnă va primi alte fonduri din banii orădenilor, pentru a face plantări la fel de eficiente pentru companie, nu pentru orădeni.

Într-o dare de seamă din februarie 2020, Primăria Oradea anunţa: „Conform evidențelor cu privire la situația anuală a tăierilor și plantărilor de arbori în municipiul Oradea, între anii 2008-2019 au fost tăiați în total 7.915 arbori, fiind plantați 28.705 arbori - așadar de peste trei ori mai mulți”. Darea de seamă poate fi consulată aici.

Desigur, nici atunci şi nici mai recent, nu s-a făcut publică o evaluare şi a puieţilor care s-au uscat în tot acest timp şi care sunt costurile cu aceste replantări anuale, în sezonul toamnă-primăvară.