ONG-urile, somate să-şi declare activitatea
În următoarele câteva săptămâni, toate organizaţiile guvernamentale care deţin imobile închiriate de la Primăria Oradea vor trebui să-şi prezinte rapoartele privind activitatea desfăşurată în ultimii ani. Din cele 89 de ONG-uri care deţin contracte de închiriere/comodat pentru spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţe, mare parte dintre ele nu utilizează aceste imobile sau nu desfăşoară aici activităţi de interes pentru comunitate.
În consecinţă, s-a decis ca activitatea acestor organizaţii să fie analizată. Astfel, pe masa consilierilor care se vor reuni azi în şedinţă se va găsi un material privind numirea unei comisii de analiză a rapoartelor de activitate a acestor organizaţii neguvernamentale. Conform proiectului de hotărâre, în termen de 30 de zile de la primirea avizului de legalitate al Prefecturii pentru hotărârea CLO, ONG-urile sunt nevoite să prezinte rapoartele de activitate pe anii 2007-2008. Comisia va ţine cont la analiza dosarelor de mai multe criterii: membrii AGA să nu fi ocupat sau să ocupe funcţii publice care să constituie subiectul unui conflict de interese; spaţiul să nu fi fost dat în folosinţă unei terţe persoane; spaţiul să nu fi suferit pagube, să nu fi fost lăsat în paragină; activitatea desfăşurată să fie de utilitate publică etc. Totodată, conform proiectului de hotărâre, ONG-urile şi artiştii care deţin astfel de spaţii vor fi obligaţi să organizeze trimestrial activităţi cultural-artistice în folosul municipalităţii.
Măsura a fost dispusă după ce s-a constatat că numeroase asociaţii neguvernamentale deţin spaţii, fie gratis, fie pentru chirii modice, spaţii pe care fie nu le îngrijesc, fie nu-şi desfăşoară activitatea, fie desfăşoară activităţi care nu au nimic de-a face cu interesul public. Un caz concret este fostul Bar Roma, care înainte adăpostea Biblioteca CFR. Întregul imobil, ocupând câteva sute de metri pătraţi, a fost predat în 2006 Fundaţiei Partium, valoarea chiriei trimestriale fiind stabilită la suma de 231,3 lei. Din păcate, chiriaşii nu au ştiut să aprecieze valoarea clădirii şi au lăsat-o în paragină, imobilul transformându-se într-un adăpost pentru oamenii străzii. Asta în condiţiile în care aici şi-ar putea desfăşura activitatea o instituţie publică, o nouă secţie de bibliotecă etc. Un alt spaţiu al Primăriei, tot pe Calea Republicii, la nr. 49, în suprafaţă de 98 de mp, a fost închiriat Asociaţiei Sportive Rapid, pentru o chirie de 137 lei. Aici a fost amenajată o sală de sport. Pe strada Traian Moşoiu, un alt spaţiu închiriat Fundaţiei Bihorsera stă abandonat de câţiva ani. Aici, în cei 20 de metri pătraţi, s-ar fi putut amenaja o locuinţă pentru o familie nevoiaşă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.