Duminică, 1 aprilie, la monumetul martirilor Dr. Ioan Ciordaș și Dr. Nicolae Bolcaș, din comuna Lunca, a avut loc, în organizarea Primăriei și Consiliului Local Lunca, o slujbă de pomenire a acestor eroi ai neamului, oficiată în mijlocul satului.

Prima parte a acestei zile deosebite din viața locuitorilor comunei Lunca s-a desfășurat la Biserica Ortodoxă, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de preotul paroh, Antim Purle, în prezența multor credincioși, dar și a câtorva oaspeți, care au dat curs invitației autorităților locale, reprezentate de Ioan Popa și Crăciun Cuc, primarul, respectiv viceprimarul comunei Lunca. Am remarcat prezența câtorva reprezentanţi ai mediului de afaceri, dar și oficialităţi, printre care senatorul Cornel Popa, vicepreședintele senatului, deputatul Gavrilă Ghilea, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, consilierul județean Ionel Avrigeanu, dar și primari și viceprimari din orașele Ștei, Beiuș, Vașcău și comunele Rieni, Câmpani, Criștioru de Jos, care au participat și la slujba de pomenire la monumetul martirilor. Pe o ploaie măruntă, preotul paroh Antim Purle împreună cu preoții Adrian Suciu, din Ștei, și Călin Pădureanu, din Șuștiu, au oficiat slujba de pomenire a celor care au fost Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș. În alocuțiunea sa, primarul Ioan Popa a punctat sacrificiul suprem al celor doi eroi ai neamului, care în noaptea de 3/4aprilie 1919, au fost ridicați de acasă din Beiuș și duși cu un tren special la Lunca unde au fost mutilați cumplit, apoi uciși și aruncați într-o groapă săpată în albia pârâului Vărzarilor, ce trece prin comună. Această faptă de o cruzime inimaginabilă a fost făcută de o bandă de secui, conduși de căpitanul Kalman Verboczy, care au ocupat Beiușul. Cei doi patrioți români au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, când, de altfel, s-au aflat în fruntea generației Marii Uniri, semnătura lor apărând pe actul de naștere al României Mari de la 1 Decembrie 1918.

„Monumentul ridicat în 1992 în mijlocul comunei Lunca pentru cinstirea eroilor martiri dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș reprezintă un simbol al comunei noastre. Este un monument care ne aduce aminte despre un eveniment trist, dar de o mare însemnătate pentru istoria poporului românilor din aceste locuri. Nouă celor de azi, în special autorităților, ne revine sarcina să putem pomeni pe cei doi martiri ai neamului românesc și totodată să vă amintesc că anul viitor se împlinesc 100 de ani de la tragicul eveniment petrecut în comuna Lunca, eveniment care dorim să aibă o anumită complexitate prin însăși programul pe îl vom pregăti”, a mai adăugat Ioan Popa. Evenimetul a debutat cu Imnul Național și s-a încheiat, la fel de solemn, prin depunerea de coroane.