Trupul neînsuflețit al reputatului om de cultură Mircea Bradu a fost depus ieri, între orele 11.00 și 13.00, în holul Teatrului Regina Maria, unde toţi cei care l-au prețuit au venit să-i aducă un ultim omagiu.

Un tablou care îl înfățișează vesel și plin de viață, așa cum îl știau toți cei care l-au iubit, a fost așezat în fața sicriului, iar pe sicriu au fost depuse frumoase buchete de flori.

„Tata a fost un om deosebit, un intelectual de mare rafinament, un scriitor cu o operă prodigioasă, care, în ultima parte a vieții, a reușit să scrie și mai mult. Iar activitatea din ultima perioadă pentru ultima carte, care se cheamă „Cinci piese capitale”, a fost onorată cu Premiul „Constantin Brâncoveanu” al Academiei. Asta se întâmpla în timpul pandemiei. A avut, totuși, bucuria să fie onorat, deși s-au făcut la distanță toate premierile. S-a bucurat mult de copiii lui, de cariera fiicelor lui, de toate reușitele nepoților... A fost un bunic extraordinar de iubitor, iar nepoții lui îi poartă, cu toții, o memorie extraordinară. Pentru orașul Oradea, cred că a fost una dintre cele mai importante personalități ale ultimilor 30 de ani...”, ne-a mărturisit regizoarea Anca Bradu, fiica regretatului om de cultură.

În 14 ianuarie, Mircea Bradu a împlinit 84 de ani de viață, 84 de ani ai unui destin care a catalizat, a ridicat la standarde înalte destinul colectiv al Oradiei şi Bihorului din perspectivă socio-culturală, ani în care şi-a intersectat paşii cu emblematice nume inscripţionate pe stativul culturii româneşti şi nu numai, ani în care a marcat profund şi benefic destinele oamenilor pe care i-a întâlnit.

Joi, în zi sfântă de sărbătoare, trupul neînsuflețit al reputatului om de cultură Mircea Bradu a fost depus la intrarea în Teatru, instituţie culturală de prestigiu pe care Bradu a condus-o timp de 20 de ani, din 1972 până în 1992. Actorii orădeni au stat rând pe rând de gardă lângă sicriu, în semn de recunoștință și respect față de marele dramaturg. I-au fost aproape fosta soţie, artista de muzică populară Florica Bradu, două dintre fiicele sale, Anca şi Lioara, fiul, Maximilian, dar și nepoții săi.  

„Îl vom păstra în sufletele noastre ca pe un tată extraordinar, un om de o inteligență și o sensibilitate rară, un om dedicat orașului și instituției acestui teatru, care îi va onora memoria, sunt convinsă. A fost primul primar orașului după '89, după care, din păcate, a început o boală cardiacă, care l-a urmărit cumva în ultimii 30 de ani. Dar a luptat tot timpul cu această problemă și a fost un om de o vitalitate extraordinară. Chiar înainte de a intra în spital, pentru ultima perioadă a suferinței lui, ne-a spus la telefon că a făcut contract nelimitat cu viața. Atunci, am crezut că așa se va întâmpla, dar se pare că a făcut contract nelimitat cu veșnicia...”, ne-a mai spus Anca Bradu.

Printre cei care au mai venit să-și ia rămas bun de la Mircea Bradu s-au aflat: episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, marele actor Eugen Țugulea, fostul director al Filarmonicii de Stat din Oradea, Meleg Vilmos, fostul manager al Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, sculptorul Cornel Durgheu, fostul director al Teatrului Arcadia, Marius Aron, profesorul universitar Florin Ardelean, artistul Florian Chelu Madeva și soția acestuia, dar și politicieni liberali.

Marți, 22 iunie, Mircea Bradu a plecat spre veșnicie, lăsând în urmă o minunată operă literară, o viață plină de dragoste și dăruire pentru semenii săi și pentru orașul Oradea, pe care l-a iubit atât de mult.

Trupul său neînsuflețit va fi condus pe ultimul drum astăzi, 25 iunie, de la ora 15.00, la Capela Hasaș a Cimitirului Municipal Rulikowski.

Dumnezeu să-l odihnească!