Bibliotecile și-au deschis porțile pentru public, muzeele la fel, iar galeriile de artă primesc vizitatori. În teatru, însă, nu doar întâlnirile cu publicul sunt interzise, ci și cele dintre actori. Concret, actorii sunt obligați să repete de acasă, online, chiar dacă, pentru restul populației, întâlnirea în grup de trei persoane, cu mască și respectând distanța legală, este permisă.

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria a cerut aprobare de la Direcția de Sănătate Publică Bihor pentru a începe repetiții la scenă, necesare adaptării spectacolelor la noile norme de prevenție.

„Am identificat un număr de patru spectacole care pot fi adaptate noilor norme, spectacole pe care dorim să le jucăm în aer liber în această vară, după relaxarea măsurilor”, a spus Șerban Borda, directorul artistic interimar al Trupei Arcadia. Trei dintre spectacolele alese au două sau trei personaje (Povești Populare Maghiare, Povești Populare Rusești și Apolodor, pinguinul călător), cel de al patrulea, Spiridușii, fiind gândit în așa fel încât să nu se întâlnească mai multe personaje în scenă.

„Am dorit să reluăm repetițiile la scenă, respectând toate măsurile în vigoare, de la măsurarea temperaturii la intrarea în instituție și dezinfectatul mâinilor la păstrarea unei distanțe de trei metri între actori și pauze de aerisire a spațiului la fiecare 40 de minute”, a spus Șerban Borda. „Am aflat însă că nu se poate. DSP Bihor ne-a trimis o adresă prin care refuză să ne dea aprobarea, pe motiv că nu există stabilite niște norme”, a subliniat directorul.

 „Doream să adaptăm cât mai repede un spectacol, pentru că luni este 1 iunie și doream să-l filmăm și să-l dăruim copiilor. Există o mare diferență între o filmare de serviciu, cum sunt cele pe care le avem noi, când e filmată o premieră pentru arhivă, și altceva e când filmezi pentru o transmisie online. În cel din urmă caz ai nevoie de trei camere de filmat, ai nevoie de alte soluții tehnice pentru sunet, de alte lumini, pentru ca spectatorul să se poată cu adevărat bucura, chiar dacă e acasă. Noi suntem creativi, ne adaptăm, și vom găsi alt program pentru 1 iunie”, a mai explicat Borda.

„Ce nu înțeleg este de ce în Ordinul Comun al Ministerului Sănătății și MAI, din 22 mai, publicat în Monitorul Oficial, care reglementează norme pentru locul de muncă, se specifică excepții pentru vorbitorii în public, care se pot întâlni în număr de până la 16, la o distanță  de trei metri, și noi nu avem voie să repetăm. Noi nu suntem vorbitori în public?”, a mai spus Șerban Borda.

Răspunsul se pare că este, însă, la Ministerul Culturii, care a emis un ordin comun cu Ministerul Sănătății, prin care reglementează norme pentru instituțiile de cultură. Normele pentru teatru însă, lipsesc.

Conform răspunsului emis de DSP Bihor, la cererea Cotidianului CRIŞANA, situația este următoarea:

 „Vă putem informa că măsurile care se aplică în prezent pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid, specifice stării de alertă, în domeniul cultural cuprind:

- Legea nr.55/2020 care la Art. 44.  Alin. (1) prevede: «Pe durata stării de alertă, activitatea instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, a centrelor şi/sau a căminelor culturale şi a altor instituţii de cultură, precum şi evenimentele culturale în aer liber şi festivalurile publice şi private se vor putea desfăşura potrivit unor regulamente ce prevăd măsuri de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii.»

- Ordinul comun Ministerul Culturii/Ministerul Sănătăţii nr. 2855/830 din 2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul culturii care include precizări suplimentare în ceea ce privește activitatea muzeelor, galeriilor de artă și bibliotecilor.

În consecință, în absența unui cadru legislativ permisiv, efectuarea activităților culturale (cu excepția activității muzeelor, galeriilor de artă și bibliotecilor) nu își găsesc în acest moment cadrul de aplicabilitate în condiții de siguranță”, se arată în răspunsul DSP Bihor.

Până când Ministerul Culturii va emite normele, teatrele rămân, așadar, în repetiții... online.