Organizatorii festivalului-concurs „D’ale Porcului” vă prezintă o scurtă istorie a creşterii şi prelucrării tradiţionale a porcului în judeţul Bihor, precum şi informaţii ştiute şi neştiute despre cârnaţi. Astăzi, despre istoria mondială a cârnaţilor.

 

  • Cea mai veche metodă de obţinere a cârnaţilor (din carne de capră şi de miel) a fost consemnată pentru prima dată în China, în jurul anului 590 î.H.. Apariţia cârnaţilor pe teritoriul Europei, în Lucania, pe teritoriul actualei Italii, a fost consemnată pentru prima oară de Cicero şi Marţial. Conform descrierilor, cârnaţii ar fi fost inventaţi şi pregătiţi de sclavi, în timpul imperiului roman.

 

  • La vechile sărbători romane „păgâne”, precum Lupercalia şi Floralia, felul de mâncare preferat era un anumit tip de cârnat picant, făcut din carne de porc, cu arahide şi piper. Deoarece mesele de sărbătoare se transformau, de regulă, în petreceri... desfrânate, împăratul Constantin cel Mare a interzis cârnatul respectiv, considerându-l vinovat de comportamentul imoral al celor care-l consumau. Romanii au început atunci să comercializeze cârnaţii „la negru”, timp de câţiva ani, până când interdicţia a fost ridicată.

 

  • Referiri la cârnat apar şi în Odiseea lui Homer: „Precum un om lângă un foc îşi întoarce şi îşi pârleşte un cârnat, plin de grăsime şi sânge, nerăbdător să îl vadă prăjit, la fel şi Odiseu se răsucea şi se gândea cum să puna mâna pe neruşinaţii peţitori (...).”, se spune în poemul epic. Tot în Grecia antică, dramaturgul Epicharmus a scris o comedie intitulată „Orya” (Cârnatul). Din nefericire, doar o scenetă din această comedie a rămas până astăzi.

 

  • Se spune că, renumitul patolog german Rudolf Virchow ar fi fost salvat de la moarte de... cârnaţi. Provocat la duel de „cancelarul de fier” Otto von Bismarck, pe care l-a acuzat, indirect, de răspândirea epidemiei de febră tifoidă, acesta a ales ca arme de duel doi cârnaţi. Primul era normal, iar al doilea, otrăvit; Bismark trebuia să aleagă un cârnat şi să-l mănânce, după care Virchow îl mânca pe cel rămas. În aceste condiţii, Bismark a renunţat la duel.

 

  • Capitala oficială a cârnaţilor este acum, fără discuţie, Germania, unde există o... Academie a Cârnatului, respectiv o şcoală unde se poate obţine o diplomă de specialist în cârnaţi. Academia este situată în Neumarkt şi a şcolit este 1500 de persoane din toată lumea!!!

 

  • Bărbaţii neînsuraţi obişnuiau să (se) întrebe „de ce să cumperi vaca, dacă poţi avea lapte gratis?” pentru a-şi justifica burlăcia. Răzbunarea femeilor nemăritate nu s-a lăsat aşteptată: de ce să cumperi tot porcul pentru un cârnaţ?”...

 

  • Ediţia a IV-a a festivalului-concurs „D’ale Porcului” - în cadrul căruia comunele din judeţul Bihor se întrec anual în prepararea tradiţională a porcului - va avea loc sâmbătă, 17 februarie 2018, între orele 8.00 şi 16.00, în parcarea ERA Shopping Park Oradea (Calea Aradului).