În cinstea Centenarului Marii Uniri, Uniunea „Vatra Românească”, împreună cu conducerea Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, a organizat expoziţia „Să aducem Basarabia acasă la Patria Mamă România.”

Deschiderea oficială a expoziţiei a avut loc luni, 5 noiembrie, la Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” şi a fost oficiată de profesorul David Teodor, vicepreşedintele Uniunii Vatra Românească Filiala Bihor.

„Generaţia de astăzi are datoria sfântă de a aduce acasă la Patria Mamă, România, Basarabia noastră, străvechi pământ strămoşesc, vrednicia românească să dăinuie în vecie, apărând fruntariile vechii Dacii, apărăm neamul românesc. Aducând Basarabia acasă, vom salva românismul din această veche provincie românească, ne vom găsi alinarea sufletului nostru, această sfântă şi mare lucrare ar fi răsplata jertfei de veacuri a românilor, ar fi lumina propriilor noastre asipraţii naţionale”, le transmite profesorul vizitatorilor, prin intermediul unui text expus pe unul dintre panourile expoziţionale.

Expoziţia prezintă activitatea desfăşurată de Vatra Românească Filiala Bihor de-a lungul anilor, a unor instituţii din Bihor şi persoane fizice care au sprijinit cu maximă dăruire „Sfatul Ţării 2”, organism constituit în Republica Moldova cu scopul de a realiza sfânta şi marea lucrare a Reîntregirii neamului românesc.  În cadrul acesteia sunt prezentate aspecte de la unele manifestări de suflet, întâlniri cu oameni de cultură basarabeni, donare de cărţi pentru şcolile şi bibliotecile din Republica Moldova, articole publicate în presa de dincolo de Prut, reprezentaţii artistice, cărţi dedicate Moldovei, fapte de apostolat, activităţi neobosite, podul de cultură Oradea - Chişinău care funcţionează non-stop, prin intermediul unor panouri expoziţionale.

„În plină iarnă în Republica Moldova a venit o primăvară românească. Dacă nu a existat stat, au existat sate care au început demersurile pentru Unirea cu România, până în prezent, sute de localităţi au votat Unirea cu Ţara”, transmite David Teodor. „Un succes deosebit s-a obţinut în capitala Republicii Moldova, Chişinău cu o populaţie de peste 800.000 de locuitori. Un centru european a efectuat în luna aprilie 2018 o consultare de amploare. În proporţie de 79% respondenţii au răspuns în limba română la completarea chestionarului, iar 21% în limba rusă. Vorbitorii de limba română s-au pronunţat în proporţie de 68% pentru Unirea cu România, iar cei de limba rusă, 31% s-au arătat favorabili Unirii. Aducând Basarabia acasă, vom salva românismul din această veche provincie românească, ne vom găsi alinarea sufletului nostru, această Sfântă şi mare lucrare ar fi o răsplată a jertfei de veacuri a românilor”, a mai transmis profesorul.