Oradea are ce arăta. Și nu doar astăzi, în vremurile cu iz european pe care le trăin ci și dacă privim în trecut. Aici trebuie însă să intervină specialiștii care să organizeze și să pună în evidență, metodic și cu obiectivitate, acest trecut. Exact asta au făcut istoricii din Oradea care au reorganizat sălile expozaționale ale Muzeului, pe măsura vremurilor pe care le trăim.

O mare parte din sălile de expoziție ale Muzeului Orașului din Cetatea Oradea au fost reorganizate și modernizate. Luni, 22 aprilie, a avut loc conferința de inaugurare.

„La puțin peste un an de cânt am terminat Muzeul Țării Crișurilor iată-ne la un nou moment de referință, în care redeschidem expoziția permanentă de la Muzeul Orașului și Cetății. O expoziție la care am lucrat câteva luni. Este de fapt o upgradare a ceea ce a fost aici. Am regândit spațiile expoziționale într-o manieră care ține cont de timp. Avem aici o poveste centrată pe istoria cetății și a orașului. Am scos în eviență câteva momente importante în evoluția cetății și a orașului, din antichitate și până în zilele noastre. Am adăugat lucruri noi în Lapidariu apoi am pus accent pe momente importante, Ladislau, Sigismund, perioada Umanismului, a Renașterii, perioada Otomană, venind până în secolul XX. Primele săli vor fi dedicate expozițiilor temporale. Vom avea și săli de pedagogie muzeală” a spus managerul Muzului Țării Crișurilor, Gabriel Moisa, care a mulțumit Primăriei Oradea, Consiliului Județean Bihor, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana și colegilor care au muncit pentru reorganizarea spațiilor.

Muzeograful Ioan Ciorba a spus că muzeul se ghidează după noile paradigme acelea care spun că „un muzeu nu terebuie doar să adune și să conserve patrimoniul ci să și educe, mai ales generațiile tinere”. Muzeul este gândit să fie interactiv, să aibă o arie mare de adresabilitate, astfel că, cei care doresc informații în plus față de cele prezente în săli, le pot accesa prin intermediul unor touchscreen-uri.

„Când am pus la punct aceste expoziții, am pornit la drum de la ideea că, în cadrul lor, trebuie să se reflecte viața acelor comunități care și-au pus amprenta asupra orașului, fie ei români, maghiari, evrei etc”, a explicat Ioan Ciorba.

La final a luat cuvântul și primarul municipiului Oradea, care le-a mulțumit celor care s-au ocupat de spațiile expoziționale. „Mă bucur că astăzi se deschide acest muzeu în Cetate pentru că, acum ceva vreme, când am decis practic desființarea instituției separate Muzeul Orașului Oradea și predarea ei, așa cum era normal, către Muzeul Țări Crișurilor, multă lume era neîncrezătoare că se va mai deschide. Așa este normal, o singură instituție să se ocupe de toate muzeele din municipiul Oradea”, a spus Florin Birta.

Publicul poate vizita muzeul începând de astăzi, 23 aprilie, zilnic în intervalul orar 10.00 - 18.00, la sediul din Aleea Emanuil Gojdu 39-41, Cetatea Oradea.

Vizitatorii vor putea explora repere esențiale ale istoriei bogate a orașului și cetății Oradea, de la epoci preistorice până la perioada modernă, inclusiv prezentări ale vieții regilor Ladislau I cel Sfânt (1077-1095) și Sigismund de Luxemburg, regele-împărat (1387-1437), perioadele de influență turcească și habsburgică, dezvoltarea vieții farmaceutice, impactul Primului Război Mondial și a memoriei generalului Traian Moșoiu, dar și abordarea spațiului urban, loisirului, vieții culturale, învățământului, vieții cotidiene în perioada regimului comunist, discotecii anilor 1970-1989, istoriei pompierilor, memoriei luptătorilor anticomuniști sau antifasciști, istoriei fotografiei și episcopiilor orădene.

Prețul unui bilet, pentru vizitarea expoziției de bază, este de 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copii.