Pentru anul 2022, municipalitatea orădeană propune un buget de aproximativ 2,44 miliarde lei (490 milioane euro), din care un buget record pentru investiții de aproximativ 1,2 miliarde de lei (240 milioane euro).

Primăria Oradea a lansat în dezbatere publică proiectul de buget pentru anul în curs, putând fi consultat până în data de 9 februarie, inclusiv. Cetățenii care doresc să vină cu propuneri la proiectul de buget o pot face în scris prin corespondență sau email.

Proiectul a fost prezentat ieri de primarul Florin Birta şi directorul economic Eduard Florea, în conferinţă de presă.

Buget de 2,44 miliarde lei

Proiectul de buget pe 2022 are o valoare totală de 2.444.213.010 de lei, adică aproximativ 490 milioane de euro, din care 1.192.408.160 lei (49%) este suma alocată investițiilor și 1.251.804.850 de lei (51%) sunt pentru cheltuieli.

„Este un buget record de investiții întrucât ne apropiem de finalul anului 2023, până când trebuie finalizate proiectele finanţate în cadrul exercițiului financiar 2014 - 2020. Cum a fost și bugetul pe anul 2021, unul destul de mare din punct de vedere al investițiilor, cel pe 2022 va fi unul axat pe foarte multe investiții. Cele mai importante 10 investiții pe care le vom încheia sau vor fi începute în acest an au o valoare de aproximativ 110 milioane de euro”, a declarat primarul Florin Birta.

Cele 10 proiecte importante sunt: pasajul rutier subteran din Piaţa Emanuil Gojdu; reabilitarea sistemului de termoficare - etapa III; unitate de producţie cogenerare la CET pentru înlocuirea blocului 1 existent; pasajul subteran din Piaţa Cetate; valorificarea energiei geotermale în cartierul Nufărul I; creşterea mobilităţii urbane din zona Nufărul-Cantemir; piaţetele de cartier - Magnolia, Cazaban, Nufărului; creşterea performanţei energetice la Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu; construcţia parcării de la Spitalului Clinic Judeţean; educaţie digitală în învăţământul preuniversitar din Oradea.

În privința fondurilor alocate pentru bursele școlare, stabilite prin noile cuantumuri minime la nivel național (500 de lei bursa de performanță, 200 de lei bursa de merit, 150 de lei bursa de studiu și 200 de lei bursa pentru ajutorul social), municipalitatea va păstra aceste valori, fără a adăuga alți bani.

 

Se reia programul de bugetare participativă

În proiectul aflat în dezbatere publică se prevede reluarea programului de bugetare participativă, însă este alocată o sumă mult mai mică - 300.000 euro, cu maximum 50.000 euro/proiect. În celelalte etape, municipalitatea aloca maximum 200.000 euro/proiect. „Ne propunem o rundă nouă de bugetare participativă, dar pe alte principii. Nu vizăm neapărat investiții, deoarece investițiile au mai multe faze prealabile de realizare și cred că participarea cetățenilor într-un astfel de proiect este ca ei să vadă cât mai repede că se întâmplă ceva, nu să aștepte 2-3 ani. În acest timp, se pierde cumva din identitatea acelui demers dacă ajunge să fie finalizat. Ne propunem să ajungem la ceea ce dorește cetățeanul în mod direct, să se rezolve probleme punctuale pe care oamenii le au în zona în care locuiesc”, a menţionat Eduard Florea, directorul Direcției Economice.

Tot în buget sunt prevăzute investiţii în modernizarea a 130 de străzi. Jumătate dintre aceste străzi sunt fie în execuţie, fie vor începe lucrările în acest an, pentru restul vor fi realizate studiile de fezabilitate şi vor fi organizate licitaţiile. 

De asemenea, în acest an, vor fi alocați 300.000 de lei pentru finanțarea proiectelor propuse de ONG-uri, iar 5,3 milioane de lei pentru evenimente.