O mână de magistraţi bihoreni s-au adunat ieri, spre finalul programului de lucru, pentru un protest spontan împotriva Ordonanţei de Urgenţă prin care au fost modificate legile justiţiei.

 

După ce principalele organizaţii naţionale ale magistraţilor au adus critici modificării legilor justiţiei, şi magistraţii orădeni şi-au exprimat opoziţia faţă de aceste modificări produse prin OUG. Deoarece nu au voie prin statut la acţiuni de protest, acţiunea lor s-a limitat la afişarea unor mesaje prin care cer o justiţie independentă, ferită de imixtiunea factorului politic.

În acest context, judecătorul Cristi Danileţ a anunţat că magistraţii români vor organiza proteste după model polonez.

„Nu aveam nevoie de modificări la legile justiţiei, nici prin legile date de Parlament, nici prin OUG. Dar ceea ce se întâmplă în momentul de faţă nu face decât să confirme îngrijorările magistraţilor - şi anume că legile s-au făcut în grabă, legile s-au făcut prost, legile au determinat aspecte ineficiente la unele instanţe şi parchete, legile au mari probleme de respectare a unor standarde internaţionale şi iată că ele trebuie corectate prin Ordonanţă. Însă Guvernul nu se rezumă la a corecta legile imperfecte ale Parlamentului, ci Guvernul adoptă şi alte măsuri, prin care îşi întăreşte controlul asupra sistemului judiciar. Or lucrurile acestea nu le mai putem accepta. Acesta este motivul pentru care în aceste zile veţi vedea judecătorii şi procurorii protestând, nu doar prin comunicate de presă şi prin ieşiri în faţa palatelor de justiţie, ci chiar prin suspendarea activităţii, începând de săptămâna viitoare", a afirmat judecătorul.

Danileţ a precizat că unii judecători şi procurori vor fi în sala de judecată doar pentru cauzele urgente, mai exact pentru cauzele cu arestaţi, şi vor găsi motive ca pentru celelalte cauze să nu intre în sală.

„Nu este grevă, pentru că noi nu milităm pentru drepturi salariale şi pentru condiţii de muncă, ci este o formă de reacţie la ceea ce Parlamentul şi Guvernul au făcut în mod sistematic de cel puţin doi ani de zile cu justiţia română, modifică legile într-un mod inacceptabil. În aceste situaţii, vom asigura, sigur, cei care vom decide în acest sens, vom asigura intrarea noastră în sală doar pentru cauzele urgente, iar în penal asta înseamnă cauzele cu arestaţi. În rest, vom amâna soluţionarea cauzelor, pur şi simplu vom găsi motive prin care să nu intrăm în sălile de judecată, pentru că situaţia în care s-a ajuns este una inacceptabilă. Acelaşi lucru l-au făcut şi colegii noştri din Polonia în urmă cu câteva luni de zile şi cred că se impun măsuri radicale din partea magistraţilor români", a spus Danileţ.

Potrivit judecătorului, se pot crea blocaje şi pe linie administrativă şi pe linie procedurală la vârful instituţiilor din justiţie.

 

OUG care a bulversat sistemul

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a anunțat, marți, că Ordonanța de urgență pentru modificarea legilor justiției și a unor regulamente privind admiterea la Institutul Național al Magistraturii a fost adoptată în ședința de Guvern.

Actul a fost criticat imediat de principalele structuri de parchet din Ministerul Public, DNA, DIICOT, dar și de către Secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și Uniunea Națională a Judecătorilor din România. Aceștia reclamă încălcarea principiului separării carierei judecătorilor de cea a procurorilor și critică modificarea condițiilor de accedere la instanța supremă.

OUG pentru legile justiției a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial şi prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuțiile șefului Secției de anchetă. Una dintre prevederi arată că șeful Secției de anchetă poate dispune asupra tuturor soluțiilor cu magistrați. Este modificată și procedura de numire în funcție a procurorilor de rang înalt, astfel că aceștia nu mai primesc aviz din partea Secției de procurori a CSM, ci din partea plenului Consiliului.

O altă schimbare importantă se referă la delegările în funcțiile de conducere ale parchetelor. Astfel, potrivit noii OUG, procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României. În prezent, Călin Nistor, adjunctul DNA, este delegat în funcția de șef al Direcției, deoarece președintele Klaus Iohannis a refuzat numirea Adinei Florea pe această funcție. În prezent, Adina Florea este la Secția de anchetare a magistraților.