Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, aflat vineri într-o vizită în județul Bihor, a declarat că din cele 2,9 milioane de hectare însămânţate în toamnă, aproape 1,4 milioane de hectare au fost calamitate, mai mult sau mai puţin, urmând ca toţi cei care au avut pierderi să fie despăgubiţi. În ciuda secetei, ministrul nu se aşteaptă ca preţul alimentelor să se scumpească.

„Vom despăgubi pe toţi cei care au avut pierderi din cauza acestei secete, care, spun specialiştii, nu a mai fost întâlnită în ultimii 40-50 de ani. Echipele care constată dimensiunea pagubelor lucrează inclusiv sâmbăta şi duminica, astfel încât, până pe 15 iunie, să fie centralizate toate datele privind suprafeţele, culturile şi locaţiile acestora, pentru a gândi o schemă de sprijin pentru despăgubiri. Ei nu au mai fost despăgubiţi în ultimii zece ani niciodată pentru secetă”, a declarat ministrul Adrian Oros, adăugând că sumele acordate ca despăgubire vor fi considerabile, fără să menționeze care va fi valoarea acestora. În Bihor suprafaţa calamitată a fost de circa 3.500 hectare din cele 300.000 de hectare de teren arabil, celel mai afectate zone fiind Nojorid, Giriş, Toboliu, Cefa şi Sântandrei. Ministrul Adrian Oros a precizat că s-a identificat o sumă importantă la Ministerul Economiei cu care se vor ajuta fermierii să-şi cumpere echipamente pentru udare. Totodată, s-a identificat o sumă de 50 de milioane de euro, din programul POCU, care va fi folosită pentru sprijinirea fermierilor care angajează muncitori sezonieri şi zilieri. „Avem posibilitatea să oferim despăgubiri sub formă de sumă forfetară de până la 5.000 euro fermierilor, respectiv de până la 50.000 euro procesatorilor, din bani europeni neutilizaţi”, a mai menționat ministrul Agriculturii. Suma totală ce poate fi folosită este de 80 milioane euro. În ce priveşte programul de irigaţii, ministrul Agriculturii a declarat că acel program „mult trâmbiţat” anii trecuţi care trebuia să reabiliteze toată infrastructura veche făcută până în anul 1990 şi care ar fi trebuit să deservească două milioane de hectare, s-a dovedit în martie că se pot iriga doar 320.000 de hectare. „Deşi domnul Daea spunea că mi-a dat la cheie o suprafaţă irigabilă de 840.000 de hectare, se irigă în mod real pe 320.000 de ha”, susține Oros, care promite că ”vom face un sistem de irigații altfel”. „Trebuie să folosim mai inteligent rețeaua hidrografică a României”, a mai afirmat Adrian Oros.

 

Vizită la Tinca

Programul vizitei ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în județul Bihor, la invitația prefectului Dumitru Țiplea, a cuprins o vizită în teren, în comuna Tinca, unde un producător de legume vrea să investească într-o fabrică de conserve, cu legume provenite din producția proprie și de la mici producători locali, precum și a unei ferme de găini ouătoare, care va oferi fertilizant natural pentru producția agricolă. Reprezentanții firmei doresc ca ouăle de Tinca și conservele cu legume să ajungă în scurt timp pe rafturile supermaketurilor europene. Programul vizitei a continuat cu întâlnire la care au participat reprezentanții serviciilor deconcentrate din subordinea Ministerului Agriculturii și reprezentanți ai agricultorilor din județului Bihor. Ministrul Adrian Oros a prezentat măsurile luate de MADR de la începutul crizei actuale, printre care: simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor și subvențiilor de către agricultori, implementarea procedurii pentru depunerea online a cererilor de finanțare la APIA, obținerea acordului Uniunii Europene de a folosi 80 milioane euro, din fondurile neutilizate din PNDR, pentru a acorda sprijin fermierilor, eliminarea certificatului Covid-19, astfel încât fermierii să se poată încadra în schemele de sprijin, precum și identificarea unui fond de sprijin în valoare de 50 milioane euro, care va fi disponibil din 15 iunie agricultorilor care angajează sezonieri si zilieri. De asemenea, ministrul a prezentat măsurile care urmează să fie luate în lunile următoare, respectiv: despăgubiri acordate pentru pagubele provocate de seceta extremă din acest an, alocarea a 43 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii secundare de irigații, a 12 milioane euro pentru abatoare de mică capacitate în zona montană, a 42 milioane euro sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din care 50% pentru tinerii fermieri din diaspora. În plus, Guvernul va oferi tinerilor fermieri posibilitatea să concesioneze teren, în limita a 50 de hectare.