Mina Băiţa, în pericol de inundare - Surparea galeriilor, potenţial de risc pentru zonă
Kilometri întregi din galeriile minei Băiţa sunt în pericol de inundare şi surpare. Încă nu se ştie cu exactitate dacă, în cazul inundării galeriilor, există un risc pentru localităţile din avalul galeriilor. Din acest motiv, Prefectura Bihor a dispus formarea unei echipe mixte care se va deplasa la Băiţa pentru a evalua potenţialul de risc pentru siguranţa locuitorilor şi a întregii zone.
"Comisia mixtă este formată din reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Gărzii de Mediu, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, ai Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ai Apelor Române. Aceştia vor evalua situaţia cu potenţial de risc de la Băiţa", ne-a informat Florin Ardelean, consilier al prefectului.
Prefectul Gavrilă Ghilea a dispus verificări la faţa locului deoarece muncitorii care se ocupă cu securizarea minei nu au mai fost plătiţi de circa nouă luni şi dacă renunţă să mai scoată apa din galerii mina ar fi inundată, în pericol de prăbuşire, iar efectele colaterale asupra localităţilor învecinate sunt doar bănuite.
Alexandru Iştoc, liderul de sindicat al celor peste o sută de ortaci care au lucrat la Băiţa, spune că la mină mai lucrează în jur de 25 de persoane care securizează mina. "Sunt electricieni, maşinişti şi muncitori care extrag apa infiltrată în galerii. Dacă 24 de ore nu am trage apa afară, galeriile ar fi inundate şi în pericol de surpare. Oamenii aceştia fac un fel de muncă patriotică, nu sunt plătiţi de vreo nouă luni", a declarat Iştoc. Acesta speră ca autorităţile să decidă închiderea minei şi conservarea ei, deoarece, în acest fel, ortacii ar fi rechemaţi la muncă, având asigurate astfel locuri de muncă pentru vreo trei ani. Galeriile minei se întind în ramificaţii pe zeci de kilometri, unele ajungând la adâncimi de peste 300 de metri. Inundarea şi umplea lor cu apă ar crea adevărate lacuri subterane, o galerie în colaps putând expulza la suprafaţă cantităţi mari de apă, una din galeriile minei ieşind la suprafaţă în dreptul oraşului Nucet.
Exploatarea de minereuri neferoase de la Băiţa a fost administrată de SC Mineral Mining SRL deţinută de investitorul suedez Per-Göran Carlsson. Aceasta a fost prima societate privată care şi-a încercat norocul în domeniul mineritului în România. Firma şi-a început activitatea pe la sfârşitul anului 2008, funcţionând aparent fără mari probleme aproximativ un an. În iarna 2009-2010 au început greutăţile financiare, în februarie minerii blocându-se pentru prima dată în subteran, pentru că firma nu le-a plătit salariile. În urmă cu două luni patronul suedez le-a propus ortacilor să preia firma şi întreaga afacere, propunere acceptată în principiu, dar nefinalizată niciodată. Din cauza datoriilor mari acumulate - peste şase milioane de lei - şi a faptului că firma a fost pur şi simplu abandonată, ortacii nu au fost nici măcar trecuţi în şomaj.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.