La Maternitatea din Oradea funcţionează un aparat special care le dă o şansă uriaşă de supravieţuire bebeluşilor născuţi prematur. Echipamentul care nu exista în urmă cu un an în niciun spital din România este o donaţie a unei companii multinaţionale care derulează un program de dotare a 11 maternităţi din ţară cu sisteme de ventilaţie de ultimă generaţie. La doar o zi după instalare, aparatul a salvat viaţa unui bebeluş.  În cadrul campaniei "Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri", compania Procter&Gamble a donat secţiei de neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie din Oradea un echipament de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie (HFOV) pentru bebeluşii născuţi prematur. Echipamentul scade incidenţa complicaţiilor determinate de prematuritate şi poate creşte rata de supravieţuire a copiilor născuţi prematur.

 

În cadrul Maternităţii orădene funcţionează o secţie de neonatologie, având arondate maternităţi din judeţele Bihor şi Satu Mare. În cadrul secţiei de neonatologie au fost îngrijiţi anul trecut 4.910 de copii, din care 518 s-au născut înainte de termen, peste 20% dintre aceştia venind pe lume mai devreme de 32 de săptămâni de gestaţie.

"HFOV este o terapie respiratorie esenţială pentru salvarea nou-născuţilor prematur la care ventilaţia convenţională nu a dat rezultate (sindrom de detresă respiratorie, pneumotorax, emfizem interstiţial, sindroame de aspiraţie meconială) şi scade riscul bolii pulmonare cronice. Gradul înalt de performanţă al aparatului ne va ajuta să reducem şi mai mult rata mortalităţii la nou-născuţii cu greutate foarte mică la naştere şi vor scădea complicaţiile tardive ale afecţiunilor respiratorii. Un asemenea aparat reprezintă o garanţie pentru viitoarele mămici că asistenţa medicală  în maternitatea noastră este de înalt nivel, atât din punct de vedere al dotării cu aparatură medicală, cât şi al profesionalismului cadrelor medicale", a declarat Valeria Filip, şefa secţiei Neonatologie.

Aparatul a fost adus săptămâna trecută şi pus în funcţiune, asistentele de aici fiind instruite să îl manevreze. De altfel, la doar o zi de la punerea în funcţiune, aparatul a salvat viaţa unui bebeluş născut prematur.

În România, în fiecare an, se înregistrează peste 20.000 de copii născuţi prematur şi nou-născuţi cu greutate mică la naştere. Prematuritatea şi complicaţiile sale sunt responsabile de mai mult de jumătate din decesele neonatale, reprezentând una dintre principalele cauze de mortalitate neonatală din ţara noastră. Cea mai frecventă cauză de mortalitate determinată de prematuritate este sindromul de detresă respiratorie (RDS). Acesta impune folosirea unui sistem de ventilaţie artificială. Unul dintre cele mai avansate sisteme de ventilare este cel de înaltă frecvenţă care ajută copiii născuţi prematur să supravieţuiască şi, în plus, reduce aparţia handicapurilor psiho-motorii asociate cu prematuritatea.

 

Ventilaţia cu frecvenţă înaltă foloseşte frecvenţe respiratorii care depăşesc frecvenţa respiratorie normală şi se adresează în special prematurilor născuţi înainte de 32 de săptămâni. În 2009, în România s-au înregistrat 2.576 de copii care au avut la naştere o vârstă de gestaţie mai mică de 32 de săptămâni (1% din totalul nou-născuţilor vii).