În cadrul şedinţei AGA a Agenţiei de Dezvoltare Durabilă Bihor s-a aprobat alocarea de fonduri pentru municipiul Marghita şi oraşele Valea lui Mihai şi Vaşcău. Banii vor fi folosiţi pentru finanțarea studiilor de fezabilitate necesare în proiectele de construire a centurilor ocolitoare.

Joi, 28 mai, în Sala Mare a Consiliului Judeţean a avut loc şedinţa AGA a Agenţiei de Dezvoltare Durabilă Bihor. Conducerea asociației, dar și primarii celor 9 UAT-uri, membre în asociație, au stabilit proiectele de investiții pentru acest an. Astfel, 500.000 lei plus TVA din bugetul ADD Bihor pentru acest an vor fi folosiţi pentru finanţarea studiilor de fezabilitate necesare demarării proiectului de infrastructură rutieră în Marghita, Vaşcău și Valea lui Mihai, UTA-uri, care nu au demarat încă proiecte de infrastructură rutieră. „Faptul că se avansează cu autostrada este un argument în plus pentru a înțelege că și Marghita are nevoie de centură. Artera principală, strada Bălcescu, este deja supraaglomerată. Trebuie redactat, cât mai repede cu putinţă, proiectul centurii de ocolire”, a declarat primarul Pocsaly Zoltán. Una dintre variante propune construirea unei centuri ocolitoare dinspre Tășnad pe direcţia Chiribiş. „Această variantă ar însemna aproximativ 8-9 km, dar studiul de fezabilitate ne-ar arată cu exactitate și datele economice ale proiectului. În plus, trebuie să ţinem cont de exproprieri, ca acestea să fie cât mai puține cu putință”, a precizat președintele Pásztor Sándor. În această configurație, în proiect ar putea fi implicate şi comunele Abrămuț și Tăuteu. În ceea ce priveşte orașul Valea lui Mihai, primarul Nyakó József a precizat că localitatea este traversată de un număr extrem de mare de camioane care transportă marfă spre Ucraina și Rusia, centura fiind singura soluție viabilă ce poate fi luată în calcul pentru decongestionarea traficului greu. Primarul Florin Ioan Porge a precizat că pentru oraşul Vaşcău „acest proiect ar însemna o continuare a șoselei de centură preconizate pentru zona Beiuș-Ștei-Lunca, însemnând o porțiune de aproximativ 4-5 km”.

Proiectul privind finanțarea SF-urilor pentru cele trei UAT-uri a fost votat de toţi membrii Agenției de Dezvoltare Durabilă. „Trebuie să ne concentrăm pe proiectele comunității, iar dumneavoastră, primarii, știți cel mai bine ce tip de investiții sunt prioritare, pentru un grup cât mai mare de oameni din orașul pe care îl reprezentați”, a spus Pásztor Sándor.

În afară de proiectele de infrastructură rutieră, au mai fost luate în discuții alte două inițiative ale membrilor. În cazul orașului Ștei, o problemă stringentă a comunității locale o reprezintă lipsa apei, astfel că solicitarea primarului Gheorghe Iulian Balaj s-a focusat pe finanțarea unui studiu de fezabilitate pentru rezolvarea aducțiunii de apă potabilă. În cazul orașului Nucet, primarul Mircea Tuduce a expus ca prioritate îmbunătățirea infrastructurii satului de vacanță Vîrtop, amenajarea spațiilor pentru intervenție rapidă fiind elemente necesare pentru un turism modern. Aceste două subiecte vor fi repuse pe agenda următoarei ședințe a A.D.D. Bihor, cu date concrete, întâlnire ce va avea loc aproximativ la mijlocul lunii iunie.